Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Αλαλούμ επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα», αφού η παράταση που δόθηκε μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν αποσαφηνίζει ποιες περιοχές δεν έλαβαν την πίστωση ενός έτους.

Όπως σημειώνουν πηγές του Κτηματολογίου στο economix.gr, η παράταση είναι χωρίς αναδρομική ισχύ και περιλαμβάνει περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς, των οποίων τα κτίσματα κινδύνευαν να χαρακτηριστούν ως «ορφανά».

Ωστόσο, αφήνει εκτός όσες περιοχές έληξαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Πρόκειται συγκεκριμένα για 21 περιοχές που έληξαν το 2017 και για 14 ακόμα, στις οποίες η προθεσμία έκπνευσε το 2018.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα στην Αττική, το Άστρος και το Παράλιο Άστρος στην Αρκαδία, και διάσπαρτες περιοχές κυρίως τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα (σε Κιλκίς, Δράμα, Φθιώτιδα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Καβάλα, Άρτα, Τρίκαλα, Αμαλιάδα, Βέροια, Θεσπρωτία, Λάρισα και Πιερία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή από την περίοδο που έληξε η προθεσμία των 35 περιοχών μέχρι και σήμερα, κανένας ιδιοκτήτης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον και ούτε προέβη σε κάποια επικοινωνία με τον Φορέα προκειμένου να βρεθεί λύση.

Έτσι, εκτιμάται, πως πρόκειται για ορεινές περιοχές ή αγροτεμάχια που δεν είναι «φιλέτα» και έχουν ήδη ξεχαστεί από γενιά σε γενιά.

Από την άλλη, πολλοί εκ των πολιτών, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει λάθος κατά την πρώτη εγγραφή και έτσι, η περιουσία τους δεν αποκλείεται να περάσει μια για πάντα στην κυριότητα του Δημοσίου.

Αντίστοιχα, ένα σημαντικό ποσοστό ιδιοκτητών συνειδητά εγκατέλειψε την ιδέα διόρθωσης και αυτό διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν οτιδήποτε επιπλέον.

Όπως σημειώνει ο τεχνικός κόσμος, λόγω των αυξημένων φόρων (πχ ΕΝΦΙΑ) οι πολίτες αποφεύγουν να διατηρήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα πολλά από τα ακίνητα να μένουν στον αέρα ή να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι έχουν μπλεχτεί σε έναν δικαστικό κυκεώνα, πληρώνοντας πολλά χρήματα, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία τους.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που εμφανίζονται… ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλματα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσματα.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη λίστα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι μικρής έκτασης, µε το 58% να μην ξεπερνά το 1 στρέµµα.

Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια μεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κτλ. και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.

Πρωταθλήτρια – σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία – ήταν η Αθήνα αφού τα γεωτεμάχια που είχε ανέρχονταν στα 36.173.

Την σκυτάλη έπαιρνε η Χίος με 14.470 και ακολουθούσε η Αργολίδα με 10.497.

Από την προανάρτηση της Αθήνας, προκύπτει πως μειώθηκε ο αριθμός αφού περίπου 2.500 ακίνητα παρέμειναν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» –  με ιδιοκτήτες, Ελληνικό Δημόσιο και φορείς να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την περιουσία τους.

Στα «ορφανά» μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια αλλά και ιστορικά μνημεία.

Ασυνεπές, σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr, είναι και το υπουργείο Πολιτισμού που είχε υποχρέωση να δηλώσει κτίσματα που ανήκουν στην δικαιοδοσία του, χωρίς όμως να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσμίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και μετά  ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.