Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αθήνα, Τρίτη 09 Ιουλίου 2019.
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

«Επιδιώκουμε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ. Ένα σχέδιο σωτηρίας για τους υπαλλήλους και για την επιχείρηση» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Προσθέτει, δε, ότι «η ΔΕΗ έχει φτάσει, δυστυχώς, στο παρά πέντε. Είχαμε την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που μας είπε ουσιαστικά ότι η επιχείρηση θα έχει άμεσα προβλήματα ρευστότητας στους επόμενους μήνες. Και αυτή η έκθεση έχει ήδη δημοσιευθεί από τον Απρίλιο. Είχαμε και τα μπλακ άουτ που ζήσαμε στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα. Η ΔΕΗ έχει μια πληγή που πρέπει να επουλώσουμε επειγόντως», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για τον τρόπο σωτηρίας της ΔΕΗ υπογραμμίζει «μιλάμε για ένα σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης και των εργαζομένων. Που θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να μην θιγούν οι καταναλωτές ρεύματος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παράμετροι στο σχέδιο αυτό. Όπως, για παράδειγμα, η συντονισμένη προσπάθεια που πρέπει να γίνει να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης -διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δισ.- με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών» και σημειώνει «το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ θα χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευαισθησία για το συμφέρον των καταναλωτών και των εργαζομένων της και, φυσικά, το συμφέρον της εθνικής οικονομίας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΠΑ: Περιμένουν τις εξελίξεις στη ΔΕΗ και «σφραγίζουν» τρύπες

Προαναγγέλλει αποκλίσεις στο στόχο του πλεονάσματος

Αναφερόμενος στην απόκλιση του στόχου του πλεονάσματος την οποία επικαλείται η Κομισιόν και στο πώς θα καλυφθεί ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι «οι αγορές και οι επενδυτές έχουν αντιδράσει θετικά απέναντι στην πολιτική αλλαγή που πρεσβεύουμε. Αυτή η αλλαγή κλίματος, η θετική ψυχολογία που δημιουργείται γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί το «συμπιεσμένο ελατήριο» της οικονομίας, για το οποίο έχουν μιλήσει αριστεροί και δεξιοί οικονομολόγοι» και συμπλήρωσε «υπολογίζουμε, λοιπόν, πως οι όποιες αποκλίσεις από το στόχο του πλεονάσματος, θα εξισορροπηθούν από το θετικό αντίκτυπο που προκαλεί στην οικονομία ο σχηματισμός μια σοβαρής και ευρωπαϊκής κυβέρνησης που είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις», όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.