Η απερχόμενη και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου, Αθήνα, 09072019
Η απερχόμενη και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου, Αθήνα, 09072019
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - economix.gr

Με βαρείς υπαινιγμούς, ειρωνικές απορίες και στοχευμένες αναφορές ο νέος Υφυπουργός Χωροταξίας (και καθηγητής) Δημήτρης Οικονόμου απάντησε με έντονο τρόπο στον πρωην Αναπληρωτή Υπουργό ΠΝ και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο για δηλώσεις του.

Ο κ. Φάμελλος εξαπέλυσε μια επίθεση που ξένισε πολλούς καθώς δεν έχουν συνηθίσει τον κ. Φάμελλο να ακολουθεί κατά πόδας το documentonews, που ανέδειξε το ζήτημα.

Πολιτικό ασυμβίβαστο για τον Οικονόμου «βλέπει» ο Φάμελλος

Ο κ. Οικονόμου στην απάντησή του θέτει αρχικά αυτό το ερώτημα, πως δηλαδή ο κ. Φάμμελος ξαφνικά, μετά το δημοσίευμα, θυμήθηκε τις εργασίες που έχει αναλάβει και του ήταν γνωστές, όταν στην τελετή παράδοσης – παραλαβής όλη η απερχόμενη πολιτική ηγεσία μίλησε με καλά λόγια…

Αλλά δεν μένει εκεί. Προχωρά με επίθεση, αναφέροντας ότι τόσο καιρό που ξέρανε την ιδιότητά του και τις συνεργασίες του, στο ΥΠΕΝ, γιατί του δίνανε δοευλειές; Και ρωτά και αν έχουν όλοι την ίδια άποψη με τον Φάμελλο…

Βαριά κατηγορία

Στην πραγματικότητα ο κ. Οικονόμου λέει, με άλλα λόγια, ότι αν υπάρχει ηθικό πρόβλημα στο ότι ήταν επιστημονικός σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό, τότε υπάρχει ηθικό πρόβλημα εξ αυτού του λόγου και με άλλες δουλειές που έχει πάρει στο παρελθόν.

Πράγματι, το economix καταλαβαίνει ότι αν είναι μεμπτό μια φορά ένας σύμβουλος της LD να αναλαμβάνει υπουργός, τότε μάλλον είναι 10 φορές πιο μεμπτό μια κυβέρνηση να αναθέτει στο σύμβουλο του ομίλου Λάτση το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Αλλά αν κάτι μπορεί να επηρεάσει θεσμικά και μόνιμα την εξέλιξη της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης στη χώρα, αυτό είναι το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού του Τουρισμού. Οπότε στην πραγματικότητα, αυτός που εκτίθεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Φάμελλος: αν ο κ. Οικονόμου είναι με βάση το σκεπτικό τους «επηρεαζόμενος» ως επιστήμονας και επαγγελματίας – και αργότερα ως υφυπουργός – τότε γιατί και πως του ανέθεσαν να σχεδιάσει τον τουριστικό χάρτη της χώρας; Δεν ήξεραν; Ή ήξεραν και δεν τους ένοιαζε; Ή κάτι άλλο; Βαριά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης…

Επίσης βάζει με αρκετή ειρωνία το θέμα ότι ο ίδιος εργάζεται και δεν είναι άεργος, χωρίς να διευκρινίζει με ποιον κάνει τη σύγκριση…

Και βγάζει και ένα παράπονο ο κ. Οικονόμου, για θέμα που θα έπρεπε να περιμένει αλλά επειδή δεν έχει ακόμη την πολιτική εμπειρία που χρειάζεται, μάλλον τον εκπλήσσει… Ρωτά, με απλά λόγια, «δηλαδή όταν δουλεύω για εσάς είμαι καλός και όταν δουλεύω για τους άλλους είμαι κακός;».

Είναι από τις λίγες φορές που μια επίσημη ανακοινώση μπορεί να ειδωθεί σαν πραγματική «τάπα», με μπασκετικούς όρους. και αυτό δεν είναι σχόλιο για τη διαφορά ύψους των εμπλεκομένων αλλά για τη διαφορά ύφους…

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με αφορμή δημοσιεύματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκπλήσσομαι πραγματικά με τα δημοσιεύματα που «ανακαλύπτουν» συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ, αλλά και τις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.

Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;

Η συνεργασία μου με τη  ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός τη θυμήθηκε μόλις «αποκαλύφθηκε» από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Οσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν.​»