Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ
Ουρά σε ταμείο της ΔΕΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβαν τη διοίκηση του ΥΠΕΝ αναφορικά με την εκπόνηση προγράμματος για τη σωτηρία της ΔΕΗ.

Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μετά την τελετή παραλαβής – παράδοσης και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε μπαράζ συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενέργειας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για αστραπιαίες λύσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού.

Μπούσουλας για την εξυγίανση της εταιρείας θα αποτελέσει το πρόγραμμα της «μικρής ΔΕΗ» που είχε υιοθετηθεί πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο, όμως, θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να τιτλοποιήσει ληξιπρόθεσμα χρέη και να λάβει αποζημιώσεις από παλιές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ενώ αναμένεται να γίνει μία προσπάθεια και με τους κακοπληρωτές.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν θα προκύψει από απολύσεις αλλά από εθελούσιες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων της επιχείρησης ξεπερνά τα 50 έτη. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σε ένα δεκαήμερο από σήμερα οπότε και θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας ηγεσίας. Όπως ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σενάριο για στρατηγικό επενδυτή, ακριβώς επειδή τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης δεν επιτρέπουν την προσέλκυσή του.

Οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων αναφέρουν πως η προσπάθεια θα πρέπει να στραφεί γύρω από τις στρατηγικές επιλογές και την επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας ενώ το σενάριο νομοθετικής παρέμβασης δεν κρίνεται ακόμη απαραίτητο. Έμφαση αναμένεται ακόμη να δοθεί ακόμη και στη στελέχωση τομέων με ιδιαίτερη σημασία τους θερινούς μήνες.

ΗΓΕΣΙΑ

Την παραίτησή του υπέβαλε, ύστερα από μαραθώνια συνάντηση που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες με τον υπουργό, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης. Ο κ. Παναγιωτάκης θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη προέδρου μέχρι να ορκιστεί η νέα Βουλή και να διαμορφωθούν οι Επιτροπές αλλά και να βρεθεί ο νέος αντικαταστάτης του. Παρά και την πρόθεσή του να συνεχίσει στην προεδρία της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση πως έθεσε στη διάθεση του υπουργού την παραίτησή του για να διευκολύνει την κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της.

Σε ό,τι αφορά την αντικατάστασή του, το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εξίσου εύκολο όσο σε προηγούμενες περιόδους. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση και η οποία αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για την εξεύρεση νέου διαχειριστή της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, στο ΥΠΕΝ στρέφονται στον εντοπισμό ενός προέδρου που θα έχει γνώση της αγοράς.

ΑΙΤΗΜΑ

Αίτημα για συνάντηση με τον νέο υπουργό υπέβαλε και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ με επιστολή που έστειλε χθες και με την οποία εκφράζει την ανησυχία των εργαζομένων για τις εξελίξεις. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ζητά σχετική ενημέρωση για την κατάσταση της επιχείρησης και συνάντηση «ώστε να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας». «Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η συνεργασία μας μαζί σας και σε αυτήν προσβλέπουμε προς όφελος της ΔΕΗ, της Εθνικής Οικονομίας, των καταναλωτών αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ», καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.