Ελληνικό Κτηματολόγιο
Ελληνικό Κτηματολόγιο

Σειρά εκκρεμοτήτων και στο Κτηματολόγιο, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τα επόμενα 24ωρα – με πρώτο και σημαντικότερο τις επαναλαμβανόμενες παρατάσεις στην συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να κοστίσουν ακριβά στο Κράτος.

Αν και η επερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καθησυχάσει τα ανάδοχα σχήματα πως τα επιπλέον χρήματα που θα προκύψουν, θα καλυφθούν – οι ίδιοι διατηρούν τις ανησυχίες τους αφού πολλά γραφεία δεν έχουν ακόμα πληρωθεί για τα τρέχοντα έξοδα!

Η κτηματογράφηση που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει το 63% της χώρας και φαίνεται πως έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον Φορέα, όσο και στους πολίτες, αφού όπως προκύπτει 8 μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας, τα… κολλήματα παραμένουν και η συμμετοχή του κόσμου είναι μειωμένη. Έτερο ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει η νέα κυβέρνηση, είναι τα χρήματα από προηγούμενα προγράμματα που δεν έχουν συλλεχθεί. Πρόκειται συγκεκριμένα για το αναλογικό τέλος της κτηματογράφησης του 2008 και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για την περίοδο 1997 – 1999.

Όσον αφορά το αλαλούμ που επικρατεί με τις παρατάσεις, τα ανάδοχα σχήματα που τρέχουν την συλλογή δηλώσεων, έχουν θορυβηθεί από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία δίνει το πράσινο φως για ειδικές περιπτώσεις να παρατείνεται ο χρόνος έως και 6 μήνες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στο economix.gr, πολλά γραφεία δεν έχουν πάρει ήδη μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχει συμφωνηθεί, ενώ σε περίπτωση τελικά που η παράταση λειτουργήσει καθολικά για όλες τις περιοχές, το ποσό θα εκτοξευτεί. Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη παραδεχτεί την καυτή πατάτα και μάλιστα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, επανέλαβε πως η ρύθμιση αφορά εξαιρετικά δύσκολες περιοχές και όχι όλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του economix.gr για τα παλαιότερα χρέη, το Κτηματολόγιο έχει ήδη κάνει σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου τα ανωτέρω ποσά να εισπραχθούν το επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησαν, για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρηθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί, είναι ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει – φέρνοντας στην πράξη μια σχετική δυσκολία. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αν ο νόμος δεν αλλάξει πρόκειται η είσπραξη να γίνει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, πρόθεση του Κτηματολογίου είναι εισπραχθούν και τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τα παλαιά προγράμματα 1997 – 1999, κάτι που θα συμβεί πιθανότητα στις αρχές του επόμενου έτους, όπου και θα γίνει η τροποποίηση της ΚΥΑ έτσι ώστε να μην γίνεται η πληρωμή μέσω μετρητών.

Εντέχνως η απερχόμενη κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες φυσικά – δεν έδωσαν λύση στο θέμα των πληρωμών των παλαιότερων τελών κτηματογράφησης, αφήνοντας την καυτή πατάτα στους επόμενους…

Το γεγονός πάντως, ότι το Κτηματολόγιο μεταξύ άλλων άργησε να τρέξει την διαφημιστική καμπάνια η οποία στην πρώτη της φάση κρίθηκε άγονη, οι ομογενείς δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες ενημερώσεις για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τις παρατάσεις και ότι οι ιδιοκτήτες δεν συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία, αποδεικνύει πως θα χρειαστεί ειδική μεταχείριση για να ολοκληρωθεί το έργο εντός χρονικών πλαισίων και να μην υπάρξουν κυρώσεις.