Σε τρεις βελτιωτικές κινήσεις που θα δημιουργούν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, σε τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 2nd Occupational Safety Conference «New Era in Construction & Industry», στις 15 Μαΐου.

Ο Γιώργος Στασινός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής με τη μορφή σεμιναρίων για ενεργούς επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε και την ανάγκη να εμπλουτιστούν τα προγράμματα πανεπιστημίων με σχετικά μαθήματα. Πρόσθεσε ότι, επιπλέον, «θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να εκδίδουμε σχετικές οδηγίες προτυποποίησης για τα ΣΑΥ-ΦΑΥ ( Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας – Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας)».

«Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καλλιεργηθεί μια ανάλογη κουλτούρα ασφάλειας, να θεσπιστούν ρυθμίσεις και να υπάρχει μια σύγχρονη βάση. Βλέπετε στην Ελλάδα όλοι κινούνται με το ελάχιστο όριο και αυτό το ελάχιστο πρέπει να αλλάξει με το απαραίτητο και το ασφαλές» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Το να μην επενδύουμε στην ασφάλεια και την υγεία στην Εργασία, κοστίζει»

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Μονάδας Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία στη Διεύθυνση της ΕΕ σε θέματα Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων, Dr Zinta Podnience ανέφερε ότι «ο μέσος όρος των δυστυχημάτων ανά 100.000 εργαζομένους στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα 2018- 2022 ήταν μικρότερος από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Ο Τομέας δε των Κατασκευών σημειώνει υψηλότερο ποσοστό από αυτό της βιομηχανίας».

Έστειλε μήνυμα ότι «το να μην επενδύουμε στην Ασφάλεια και στην Υγεία στην Εργασία, κοστίζει (Poor Safety & Health At Work Cost Money)».

Όπως εξήγησε «κοστίζει σε επίπεδο εργοδοτών, εργαζομένων, κυβερνήσεων ακόμα και στις ίδιες τις κοινωνίες. Αφού οδηγεί συχνά σε πρόωρη συνταξιοδότηση, απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού, αύξηση δαπανών για την υγεία».

«Η πρόληψη ατυχημάτων, η διαχείριση κινδύνων και η συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας»

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς χαρακτήρισε επιτακτικό «το θέμα της Ασφάλειας των εργαζομένων τόσο στις Κατασκευές, όσο και στο Industry». Μάλιστα, όπως τόνισε «η Ασφάλεια Εργασίας αποτελεί πλέον τον κρίσιμο δείκτη, ο οποίος μαζί με τα οικονομικά μεγέθη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα αποτελούν τις βασικές παραμέτρους αξιολόγησης της επιτυχίας μιας επιχείρησης».

Πρόσθεσε ότι «στη “Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ”, μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», που αυτή τη στιγμή παρέχει υπηρεσίες σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας σε περισσότερους από 150.000 εργαζομένους σε περίπου 3.000 χώρους εργασίας, και εργοτάξια, μεταξύ των οποίων μερικά από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται σήμερα, όπως και στους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας μας, θεωρούμε υποχρέωση μας και βασικό στοιχείο της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως η σημερινή με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ανθρώπων της αγοράς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας».

Τόνισε ότι «η πρόληψη ατυχημάτων, η διαχείριση κινδύνων και η συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας των εργαζομένων και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Η σύγχρονη ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις επιχειρήσεις καθιστά πλέον απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια στρατηγική επιλογή που δημιουργεί υπεραξία για όλους, εξασφαλίζοντας το μέλλον των βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ των ομιλητών με θέμα «Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ευρώπη και την Ελλάδα φέρνουν στο προσκήνιο επίκαιρες προκλήσεις για την Ασφάλεια», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, προανήγγειλε αλλαγές θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

«Επιθυμούμε να εξορθολογίσουμε τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των βασικών θεσμών υγείας και ασφάλειας. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κουλτούρα πρόληψης (λ.χ. στα σχολεία και στις σχολές) και στους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο διάλογος με φορείς και κοινωνικούς εταίρους για να ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Επίσης, μετά την περσινή μας πρωτοβουλία για εγκύκλιο σχετικά με την παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40ο βαθμούς C και εδώ πρέπει να τονίσω ότι ήμασταν οι πρώτοι που προχωρήσαμε σε μια τέτοια ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ήδη επεξεργαζόμαστε ένα νέο, ενισχυμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση σε συνεργασία με την ΕΜΥ για πιο μόνιμες παρεμβάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται πλέον στις πόρτες μας» ανέφερε.

Ο Κώστας Καραγκούνης έκανε γνωστό, εξάλλου, ότι «αναλύοντας τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, αυτά οφείλονται κυρίως σε πτώσεις και ηλεκτροπληξία και αυτά ετησίως ανέρχονται σταθερά σε 45-48. Με τροποποίηση του Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο ανάλογα με τους κλάδους και θα αναβαθμίσουμε τις αρμοδιότητες. Είναι πάντως, πολύ σημαντικό ότι ο Μ.Ο. ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο Μ.Ο. της Ευρώπης».

Ενσωμάτωση των εφαρμογών της ΑΙ στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων

Σχετικά με την συζήτηση γύρω από τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων και την αντιπαράθεση για το ποια από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται είναι πραγματικά, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης ανέφερε, ότι: «Είμαστε κοντά στο να δοθούν λύσεις. Εξάλλου, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και υπάρχει το παράδειγμα της ΕΕ, όπου όταν μια απουσία δεν μετρά πάνω από τις 3 μέρες, δεν καταγράφεται ως εργατικό ατύχημα. Μετρώντας 18.000 αναγγελίες ατυχημάτων το χρόνο, έχουμε βρεθεί να συμπεριλαμβάνουμε σ’ αυτά παθολογικά συμβάντα ή μικροατυχήματα χωρίς ούτε μια μέρα απουσίας».

Στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων αναφέρθηκε η Διευθύντρια του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικού Διαλόγου του ΣΕΒ, Κατερίνα Δασκαλάκη η οποία συμπλήρωσε ότι «στο ΣΕΒ ήδη εκπαιδεύουμε τα μέλη μας για την ενσωμάτωση των εφαρμογών της ΑΙ στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, διοργανώνουμε άλλωστε και ένα σχετικό συνέδριο, ενώ διερευνούμε και τα μέσα για την διαχείριση άγχους και ψυχολογικής υποστήριξης».

Ο γενικός διευθυντής της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», Γιώργος Χριστοφορίδης, που συντόνιζε το πάνελ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων την ανάγκη αναθεώρησης και επικαιροποίησης του Ν.3850/10. Επιπλέον, δεδομένης της υπάρχουσας έλλειψης σε γιατρούς εργασίας τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης και δυνατότητας απασχόλησης στον τομέα αυτό και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Το 2nd Occupational Safety Conference «New Era in Construction & Industry» διοργάνωσε η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ» έχοντας την επιστημονική υποστήριξη και η BOUSSIAS Events.