Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της υλοποίησης του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Υδατορεμάτων», με ανάδοχο το σχήμα ΤΕΡΝΑ – ΜΕΤΚΑ, δίνει επί της ουσίας η προ ημερών υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αξίας 61,58 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (φορέας υλοποίησης) και την κοινοπραξία. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει διάρκειας υλοποίησης 15 μήνες. Όπως αναφέρεται, σκοπός της σύμβασης, μεταξύ άλλων, είναι ο καθορισμός των γραμμών οριοθέτησης, για όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος, χωρίς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, είτε αυτές εμφανίζουν πλημμυρικά προβλήματα, είτε όχι. Η Πολιτεία έχοντας την ως άνω εργασία, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, σε επόμενο χρόνο, στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, με ανάθεση μελετών (αντιπλημμυρικής προστασίας και οριοθέτησης) καθώς και κατασκευή των αντίστοιχων έργων, διευκολύνοντας και δίνοντας ψηφιακή πληροφορία για αναπτυξιακές δράσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα σημειώνονται στη σχετική σύμβαση, αντικείμενό της είναι η υλοποίηση τμήματος του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που αφορά στις πληροφορίες φορέων σχετικά με τις οριοθετήσεις υδατορεμάτων. Στόχο της αποτελεί η συγκέντρωση, καταγραφή, ανάρτηση και ο εμπλουτισμός του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με την πληροφορία που αφορά στις οριοθετήσεις των υδατορεμάτων, ώστε η πληροφορία αυτή να είναι διαθέσιμη στην κοινωνία και στην Πολιτεία για να ενισχυθεί η Προστασία του Περιβάλλοντος και να διευκολυνθεί η Οικονομική Ανάπτυξη και οι Επενδύσεις στην χώρα. Κατά την υλοποίηση του έργου, θα γίνει διερεύνηση, ανά την Επικράτεια, και θα διεξαχθεί καταγραφή και ψηφιοποίηση των υφισταμένων οριοθετήσεων. Επιπροσθέτως, θα συλλεχθεί και θα παραχθεί η απαραίτητη πληροφορία για υποβοήθηση της Πολιτείας στη μελλοντική σύνταξη φακέλων οριοθέτησης χωρίς έργα διευθέτησης (υφιστάμενη κατάσταση) σε μη οριοθετημένα υδατορέματα, μήκους 6.000 χιλιομέτρων περίπου, που βρίσκονται εντός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ).

Η επιλογή των παραπάνω υδατορεμάτων θα προκύψει κατόπιν αξιολόγησης διαφόρων παραμέτρων που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, σε περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά κ.α. θέματα. Επίσης, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των ανωτέρω περιοχών που εμφανίζουν πλημμυρικά προβλήματα καθώς και η προτεραιοποίησή τους σχετικά με μελλοντικές δράσεις (μελέτες, κατασκευές). Παράλληλα, θα δημιουργηθεί δίκτυο καταγραφής και τηλεμετάδοσης υδρομετρικής και μετεωρολογικής πληροφορίας, η οποία συνδεόμενη με τις αρμόδιες αρχές θα παρέχει, για τα κρίσιμα σημεία των ως άνω υδατορεμάτων, σε πραγματικό χρόνο, υδρομετεωρολογική πληροφορία, ικανή να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης.