Υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου στον Γέρμα Καστοριάς.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, η Βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «πρόκειται για τη δημιουργία, εντός 24 μηνών, ενός κλειστού – υπό πίεση – αρδευτικού δικτύου στον Γέρμα, σε μία έκταση 3.278 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει υπόγειο δίκτυο αγωγών συνολικού μήκους 31,4 χλμ.».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι το έργο «θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων αποθεμάτων, μέσω της ελαχιστοποίησης απωλειών και της μείωσης των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού άρδευσης, στην αύξηση του βαθμού απόδοσης των καλλιεργειών και στην οικονομικότερη λειτουργία του δικτύου, με την εφαρμογή αρδευτικού προγράμματος».

Ο κ. Ταχιάος, δήλωσε: «Είμαι διπλά ικανοποιημένος ως Υφυπουργός Υποδομών, αλλά και ως Βορειοελλαδίτης, διότι με την υπογραφή της Σύμβασης σήμερα, δρομολογούμε ένα έργο, το οποίο επί μία 20ετία σχεδόν, παρέμενε στη σφαίρα των υποσχέσεων. Η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, η οποία χρηματοδοτείται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, σε μία περιοχή που η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, θα ενισχύσει ουσιαστικά την τοπική οικονομία, βελτιώνοντας την απόδοση των καλλιεργειών και αυξάνοντας το εισόδημα των αγροτών.

Το έργο, επίσης, είναι σημαντικό για την προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, καθώς συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των απωλειών των υδάτινων πόρων και στην μείωση των απαιτουμένων ποσοτήτων νερού άρδευσης».

Η κ. Αντωνίου, τόνισε, ότι: «Είμαι πολύ χαρούμενη που ένας στόχος επετεύχθη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σταϊκούρα, αλλά και τον Υφυπουργό, κ. Ταχιάο, για την αμεσότητά τους, γιατί σήμερα υπογράφεται η σύμβαση ενός πολύ σημαντικού έργου, ενός αρδευτικού δικτύου που αφορά στις 3.270 στρέμματα και θα δώσει μια ανάσα στους αγρότες της περιοχής της Καστοριάς».

Ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης επεσήμανε: «Να ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού αρδευτικού έργου, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στον πρωτογενή τομέα της Καστοριάς, ο οποίος επλήγη, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία αποτελούσε πάντα σημαντικό πελάτη της περιοχής. Σύντομα θα έχουμε και άλλο ένα μεγάλο έργο, το Φράγμα της Διποταμίας και το αρδευτικό δίκτυο που όταν θα βγει η προκήρυξη θα είναι έτοιμο να προχωρήσει. Και μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με το μεγάλο φράγμα του Νεστορίου, το οποίο αναμένεται να αλλάξει όλη την περιοχή».