Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πάνω από τα μισά, σχεδόν 6 στα 10, διαμερίσματα στην νέα «γειτονιά» Little Athens στο Ελληνικό που λάνσαρε η Lamda Development προ ολίγων μηνών, έχουν ήδη «καπαρωθεί», όπως προκύπτει και από την πλέον πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της εισηγμένης (Μάιος 2024). Ειδικότερα, οι προ-κρατήσεις και δεσμεύσεις των κατοικιών στη νέα οικιστική γειτονιά στο πρώην αεροδρόμιο φτάνουν τις 140, δηλαδή το 58% όσων παρουσιάστηκαν στο πρώτο λανσάρισμα (συνολικά 243 κατοικίες), με ημερομηνία αναφοράς έως τις 31/03/2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα 5 projects της «οικιστικής γειτονιάς» Little Athens κοντά στις Λεωφόρους Ποσειδώνος και Αλίμου είναι ο πύργος Park Rise (ύψους 50 μέτρων, 12 όροφοι με 88 διαμερίσματα) αλλά και τα 4 συγκροτήματα Pavilion Terraces (7 κτήρια από 6 ορόφους, συνολικά 156 κατοικίες), Promenade Heights (9 κτήρια από 4-5 ορόφους, συνολικά 79 κατοικίες), Atrium Gardens (4 κτήρια από 5 ορόφους, συνολικά 56 κατοικίες) και Trinity Gardens (3 κτήρια από 5 ορόφους, συνολικά 80 units). Επισημαίνεται ότι συνολικά η γειτονιά του Little Athens περιλαμβάνει πάνω από 1.100 σπίτια και η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε 459 διαμερίσματα.

Η μέση τιμή πώλησης στη Little Athens διαμορφώνεται σε 7.600 ευρώ/τ.μ. και το μέσο περιθώριο κέρδους φτάνει τα 2.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην ίδια εταιρική παρουσίαση αναφέρεται ότι οι κατοικίες (για αυτό το 58% που έχει ήδη προπωληθεί) πωλούνται κατά 5% έως 10% υψηλότερα από το αρχικό business plan.

Γενικότερα, η διοίκηση της Lamda Development διαπιστώνει πολύ ισχυρή ζήτηση, όσον αφορά στην πορεία των πωλήσεων των κατοικιών στο project του Ελληνικού, η οποία συνεχίζεται και το 2024, με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κατά 15% – 20% υψηλότερα σε σχέση με 10 μήνες πριν. «Το Ελληνικό είναι το μόνο έργο αυτής της κλίμακας το οποίο αυτό- χρηματοδοτείται και θα συνεχίσει να αυτό- χρηματοδοτείται» δήλωνε χαρακτηριστικά προ μηνός στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου. Η επένδυση αναμένεται να εμφανίσει καλύτερα περιθώρια κέρδους στο μέλλον καθώς θα έχει ενσωματώσει τις ανατιμήσεις των προηγούμενων χρόνων ενώ δεν είχε υπολογιστεί και η αύξηση των τιμών που προκύπτει από την υψηλή ζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα malls του Ελληνικού), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένονταν να ξεκινήσει το Β’ Τρίμηνο 2024, κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda στους επόμενους 12- 18 μήνες θα βγούνε στην αγορά σταδιακά και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πρώτης φάσης του ‘’Little Athens’’. O ίδιος επεσήμανε ότι οι πωλήσεις γίνονται με τιμές ακόμη και 15%- 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση των τιμών, κάνοντας σύγκριση με άλλες δυτικές αγορές, καθώς προκύπτει ότι «οι τιμές με τις οποίες διατίθενται, παρά την αύξηση, γι’ αυτού του είδους το κοινό είναι λογικές για να μην πω ακόμη και χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές».