Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλάει στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στη σημασία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που αλλάζει τη ζωή Μηχανικών και πολιτών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ, τον ΣΚΑΪ και τον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, ενώ για τις εκλογές την Κυριακή 19 Μαΐου, έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής των Μηχανικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη «τεράστια μεταρρύθμιση» που μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή και τις επόμενες εβδομάδες θα λειτουργεί κανονικά.

Όπως εξήγησε, περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται ίσως για «το πρώτο μεγάλο ψηφιακό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται εντός χρονοδιαγράμματος».

«Ένας μηχανικός πριν πολύ λίγα χρόνια έπρεπε να στηθεί για ώρες έξω από μία Πολεοδομία για να πάρει χαρτί προτεραιότητας προκειμένου να κάνει μία αλλαγή χρήσης σε ένα οικόπεδο. Τώρα μπορεί να είναι στην Αλάσκα και να κοιτάζει ένα οικόπεδο στην Ελλάδα» σημείωσε.

«Με έργα όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, θα βάλουμε σε λίγα χρόνια τάξη σε όλα» τόνισε ο Γιώργος Στασινός φέρνοντας ως επιπλέον παράδειγμα το σύστημα για τα αυθαίρετα που θα εντοπίζει ζωντανά την όποια προσπάθεια αυθαίρετης δόμησης.

Για το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ότι «αλλάζει τη ζωή Μηχανικών και πολιτών».

Περιγράφοντας τη λειτουργία του, ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι «μπαίνεις σε έναν χάρτη, κάνεις κλικ σε ένα οικόπεδο που σε ενδιαφέρει και εμφανίζονται όσα πρέπει να γνωρίζεις για τι επιτρέπεται να χτίσεις». Αντίστοιχα, και για την επιχειρηματική δραστηριότητα που επιθυμεί κάποιος να αναπτύξει σε συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 FM, τόνισε ότι το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη «εξυπηρετεί τους Μηχανικούς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες».

Συνολικά για τις δράσεις ψηφιοποίησης που έχει αναλάβει το ΤΕΕ υπογράμμισε ότι σε όλα τα συστήματα υπάρχει διαλειτουργικότητα, ενώ θα χρησιμοποιούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπου χρειάζεται. Έδωσε μία επιπλέον διάσταση στα έργα ψηφιοποίησης καθώς εμπεριέχουν, κατά τον Γιώργο Στασινό και τον πράσινο μετασχηματισμός καθώς μειώνουν τις μετακινήσεις και επομένως την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή ρύπων.

«Κάναμε τη ζωή των Μηχανικών πιο εύκολη»

Σχετικά με τις εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μαΐου, ο Γιώργος Στασινός έθεσε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. «Να είμαστε η μοναδική κάλπη που θα αυξηθεί η συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 FM, γιατί θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες οι Μηχανικοί, ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «κάναμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Στάθηκε ιδιαίτερα και στην αύξηση της επαγγελματικής ύλης τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2015 δεν έβρισκες δουλειά για έναν Μηχανικό, σήμερα δεν βρίσκεις Μηχανικό για οποιαδήποτε δουλειά γιατί όλοι δουλεύουν».

Υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα που έχει αναλάβει το ΤΕΕ που εκτός του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών σε όλη τη χώρα, ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα καθώς και το σύστημα «Έξυπνες Γέφυρες».

Ειδικά για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε γνωστό ότι θα είναι ολοκληρωθεί σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα και θα βοηθήσει πολίτες και Μηχανικούς.

«Κάνουμε πάρα πολλά που θα βοηθήσουν έναν Μηχανικό να δουλεύει εξ αποστάσεως και όχι μόνο την ώρα που δουλεύουν οι υπηρεσίες», τόνισε ο Γιώργος Στασινός, προσθέτοντας ότι τα έργα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας με την οποία είναι συνδεδεμένοι οι Μηχανικοί.

«Περιμένω τους Μηχανικούς σε οποιονδήποτε νομό της χώρας βρίσκονται να συμμετέχουν στις εκλογές» ήταν το μήνυμά του.