Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η διαδικασία για την πώληση της United Group (UG) μητρική της Nova έχει ξεκινήσει με την πρόσκληση υπογραφής Non Disclosure Agreement (NDA) σε 30 υποψήφιους επενδυτές ανά τον κόσμο που έστειλαν πριν μια εβδομάδα οι Morgan Stanley και JP Morgan (σύμβουλοι επί της διαδικασίας).

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners, η οποία κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της UG (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον Σέρβο επιχειρηματία, Dragan Solak) αν και ότι μέχρι στιγμής δεν υφίσταται διαπραγμάτευση με κανένα φορέα, ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως το ενδιαφέρον για τη εξαγορά της Nova είναι μεγάλο.

Όπως επίσης σημείωσε οι εταιρίες της UG – η οποία εκτός από την Ελλάδα δραστηριοποιείται σε Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία στις τηλεπικοινωνίες την τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης – είναι πιθανό να πουληθούν ξεχωριστά και όχι όλες μαζί ως όμιλος.

Πρόσθεσε, ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC (προφανώς ούτε από τη ΔΕΗ στην οποία μέτοχος είναι το CVC) και άφησε να εννοηθεί πως για την πώληση της Nova, η οποία αποτελεί το τελευταίο απόκτημα της BC Partners, δεν υπάρχει βιασύνη μιας και βρίσκεται στην κατοχή του επενδυτικού κεφαλαίου μόλις τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια.

Αντίθετα η BC Partners έχει συμπληρώσει 5 χρόνια στη United Group.

H Nova και στη συνέχεια η Wind είναι από τα τελευταία αποκτήματα της UG ενώ σήμερα ως ενιαία εταιρία, η νέα Nova όπως την ονόμασε χθες ο κ. Σταθόπουλος, είναι η μεγαλύτερη του Ομίλου της United με ετήσιο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ.

Η ίδια η UG έχει ανακοινώσει στο μεταξύ πως η επένδυση της στη Nova, έως το 2023, έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ. Το νούμερο αυτό, ενδεικτικό του τι μπορεί να ζητούν οι μέτοχοι της Nova από έναν αγοραστή, προδιαθέτει για μια μεγάλου οικονομικού αντικειμένου συμφωνία. Δύσκολα θα κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ η Nova οφείλει να διατηρεί αναπτυξιακή πορεία γιατί διαφορετικά οι μέτοχοί της δεν θα πάρουν το τίμημα που επιθυμούν.

Σύμφωνα δε με επιχειρηματικούς κύκλους δύσκολα θα βρεθεί ευρωπαϊκός φορέας να ενδιαφερθεί για ολόκληρη την UG. Επίδοξοι αγοραστές για το σύνολο του Ομίλου UG θα μπορούσαν να είναι η Etisalat, τηλεπικοινωνιακή εταιρία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (υπήρξε στο παρελθόν μέτοχος της Nova) ή η Saudi Telecom η οποία εξαγόρασε πέρυσι το 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας της United Group σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις γενικότερου ενδιαφέροντος ο κ. Σταθόπουλος επίσης στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών ανέφερε ότι η BC Partners έχει επενδύσει τα τελευταία 18 χρόνια πάνω από 6 δις. στην Ελλάδα και σήμερα διατηρεί 3 επενδύσεις, στις τηλεπικοινωνίες με τη Nova, το Pet City (καταστήματα για ζώα συντροφιάς) το Μητροπολιτικό Κολέγιο και τα ΙΕΚ Ακμή. Οι τρεις αυτοί φορείς, όπως είπε, έχουν τζίρο πάνω 1 δις. και 4 χιλ. εργαζόμενους.

Σχετικά με τους τομείς που ενδιαφέρουν την BC Partners να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα σημείωσε ότι αυτοί είναι όσοι έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, μίλησε για τον κλάδο των τροφίμων και της τεχνολογίας, αλλά και για την προοπτική της δημιουργίας μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Για τις παθογένειες που εμποδίζουν τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όπως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, είπε ότι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται. Κατά τη γνώμη του πάντως η όποια γραφειοκρατία δεν είναι ο λόγος που αποτρέπει τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.