Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με στόχο την ενίσχυση των δρομολογίων του Μετρό προς το Αεροδρόμιο, που τόσο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και από τον εποπτευόμενο φορέα των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), που λειτουργεί το δημοφιλές μέσο μεταφοράς, κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη, η Ελληνικό Μετρό, ως εν δυνάμει αρμόδια αναθέτουσα αρχή, περιμένει το «πράσινο φως» για να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση 7 νέων συρμών (διρευματικοί) που προορίζονται να «μπούνε» από τον Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας προς το Αεροδρόμιο. Για την εν λόγω πράξη, εκτιμώμενου ύψους περίπου 187 εκατ. ευρώ, έχει «κλειδώσει» και η σχετική χρηματοδότηση. Οι 7 συρμοί θα αφορούν στη Γραμμή 3 του Μετρό, δηλαδή το τμήμα Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο, και καθώς θα είναι διρευματικοί θα μπορούν να συνεχίζουν από τη Δουκίσσης Πλακεντίας προς τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριο Βενιζέλο αφού θα είναι δυνατή η τροφοδότηση από τις γραμμές του Προαστιακού. Αρα, οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν συρμούς. Το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από επτά διρευματικούς συρμούς που μπορούν να μεταβαίνουν αυτόματα από το υπόγειο δίκτυο της Γραμμής 3 στο υπέργειο δίκτυο που χρησιμοποιεί και ο προαστιακός.

Για την ώρα, πάντως, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η διαδικασία έχει παρουσιάσει κάποιες καθυστερήσεις καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και ο ΟΣΕ, που πρέπει, σε μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη για τον Οργανισμό περίοδο, να ολοκληρώσει τις τεχνικές προδιαγραφές. Τα νέα τρένα που θα καλύπτουν τη Γραμμή 3 όταν περνούν από τα Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας «μπαίνουν» στο δίκτυο του Προαστιακού, η συντήρηση και η λειτουργία του οποίου ανήκει στον ΟΣΕ. Θεωρείται κρίσιμο να ολοκληρωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς το δίκτυο του αεροδρομίου ανήκει στον ΟΣΕ, ενώ χρειάζεται και η συμβολή της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Aυτήν την περίοδο εξετάζονται οι τεχνικές προδιαγραφές, με τις εν λόγω διαδικασίες όμως να έχουν καθυστερήσει την πρόοδο του διαγωνισμού, κι ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτούνταν τουλάχιστον ενάμιση με δύο χρόνια μέχρι να παραληφθούν οι νέοι συρμοί από τη ΣΤΑΣΥ, ακόμα και αν ο διαγωνισμός γίνει άμεσα.

Πάντως, εκκρεμεί και διαγωνισμός για την απόκτηση 8 επιπλέον συρμών, κανονικού τύπου, που θα εξυπηρετούν τις γραμμές 2 και 3 χωρίς να συνεχίζουν από τη Δουκίσσης Πλακεντίας προς το Αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πρότινος δεν είχε «κλειδώσει» το χρηματοδοτικό σκέλος, με την Ελληνικό Μετρό να προσδοκά ότι θα υπάρχουν και εδώ εξελίξεις σύντομα, ίσως μέχρι το καλοκαίρι.