Νέο γύρο ανατιμήσεων στην αγορά των super markets περιμένει ο υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Σκρέκας μιλώντας από το 4ο Food Retail Conference αποδίδοντας  την άνοδο  των τιμών στην έλλειψη προσωπικού και στην κλιματική αλλαγή.

Υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία των καταναλωτών ενώ  οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου τροφίμων όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Σουπερ Μαρκετ Ελλάδος κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης έβαλε το θέμα μείωσης του ΦΠΑ,  δηλώνοντας  με βεβαιότητα ότι θα περάσει στους καταναλωτές.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ κ Απόστολος Πεταλάς  άσκησε κριτική στα κυβερνητικά μέτρα παρέμβασης σημειώνοντας ότι ο παρεμβατισμός στην αγορά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκει να λύσει. Τόνισε  ότι  πολλά έγινα  στον βωμό της επικοινωνίας και με τη γενίκευση ότι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή δεν λύνεται το πρόβλημα και είναι επικοινωνία.

Ο κ. Πεταλάς σημείωσε ότι το λιανεμπόριο έχει βιώσει μια μεγάλη πίεση και αναταραχή όλη αυτήν την περίοδο. Πέρασε τη μεγάλη κρίση και αν το συγκρίνουμε με οποιαδήποτε άλλη χώρα θα πούμε ότι παρά τις δυσκολίες αγωνίζεται δίνοντας ποιότητα, επάρκεια και καλές τιμές ώστε να μπορεί να υπάρχει και το αύριο.

Τα σούπερ μάρκετ  εξαντλήθηκαν  οικονομικά !  

Το οργανωμένο λιανεμπόριο έχει εξαντληθεί γιατί η κατάσταση βελτιώνεται αλλά οικονομικά έχει εξαντληθεί.

Το 2022 τα αποτελέσματα των 35 αλυσίδων εμφανίζουν πληθωριστική αύξηση τζίρου αλλά  μόλις στο 1,5% στα αποτελέσματα προ φόρων ως ποσοστό επί του τζίρου και έχει μια πτωτική πορεία από την περίοδο της πανδημίας και μετά. Το 2023 είχε μια αύξηση του τζίρου 8- 9% κατά κανόνα πληθωριστικό και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 1,5% είναι

ακόμη πιο συμπιεσμένο. Και αυτό όταν το ενεργειακό κόστος ελαφρύνθηκε αλλά είτε λόγω του εισοδήματος του καταναλωτή αλλά και του παρεμβατισμού που δεν επιτρέπει στις αλυσίδες να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις για τους καταναλωτές.

Τα έκτακτα μέτρα θα εκλείψουν με την πτώση  του πληθωρισμού.

Ο υπουργός, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του υπουργείου στην αγορά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι τα έκτακτα μέτρα θα σβήσουν σταδιακά όταν αποκλιμακωθει ο πληθωρισμός εκτιμώντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν σε αυτήν την κατεύθυνση κάποια από αυτά. Διέβλεψε ωστόσο τον κίνδυνο η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού προσωπικού ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει νέα εστία αύξησης τιμών αλλά και ελλείψεων αγαθών στην αγορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος