Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Στο σημαντικό ρόλο της  ναυτιλίας των Ελλήνων σε διεθνές επίπεδο, που αναδεικνύει  τη δύναμη της ανθρωποκεντρικής δημιουργίας και ηγεσίας, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα κάλεσε τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων να θωρακίσουν τον κλάδο με κοινό σχέδιο πλεύσης, ενώ απευθυνόμενη προς τους θεσμούς στην Ευρώπη, είπε ότι θα πρέπει να προνοήσουν ώστε να προστατευθεί η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

“Η ποντοπόρος ναυτιλία των Ελλήνων είναι διαχρονικά η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας ναυτιλίας καθώς βρίσκεται σε εγρήγορση σε αέναη κίνηση και ανοιχτούς ορίζοντες, πάντα πρωτοπόρος” είπε η κ. Τραυλού επισημαίνοντας όλες οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν με ενσυναίσθηση με σεβασμό στην ιστορία και τις επόμενες γενιές, ώστε η ναυτιλία να είναι πάντα εδώ συνοδοιπόρος για το κοινό καλό.

Η πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών αναφερόμενη στην πράσινη μετάβαση του κλάδου είπε ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν συνεχώς, σε νεότευκτα πλοία και εξοπλισμό υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης, κατέχοντας έναν υπερσύγχρονο στόλο.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόλος, που αποτελεί το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, πρωτοστατεί και στην πράσινη μετάβαση του κλάδου” τόνισε η κ. Τραυλού επισημαίνοντας ότι το όραμα των Ελλήνων πλοιοκτητών ήταν και είναι, “η ηγεσία να μην είναι απλά ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ωφέλιμη για την κοινωνία.”

Πρόσθεσε ότι η  ελληνική ναυτιλία, αποτελεί σήμερα το 60% της ευρωπαϊκής και  είναι η ραχοκοκαλιά της, ενώ δήλωσε ότι οι Έλληνες, συνέβαλαν και συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε η ευρωπαϊκή ναυτιλία που αποτελεί  σήμερα το 40% της παγκόσμιας, να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς οικοσυστήματος.

Για το ελληνικό παγκόσμιο επιχειρηματικό success story τόνισε ότι αυτό δημιουργήθηκε “με ελληνική ταυτότητα και ψυχή. Τη Ναυτιλία των Ελλήνων.”
“Από την έκβαση της ελληνικής Επανάστασης, μέχρι την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η χώρα μας γινόταν το 10ο μέλος της τότε ΕΟΚ, διέθετε ένα υπερόπλο. Την ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία – 43 χρόνια πριν – ενίσχυσε πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά την Κοινότητα διεθνώς”, τόνισε η κ. Τραυλού.

Πρόσθεσε ότι ο  μεγάλος ευρωπαϊστής, ηγέτης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, τόνιζε ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι  “πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της. Γιατί δεν αποτελούν μόνο οικονομική αλλά και ηθική δύναμη για την πατρίδα μας”.

Τόνισε ότι “το DNA και η πορεία της ναυτιλίας αποτελεί ένα πρότυπο άξιο προς παρατήρηση μελέτη και έμπνευση γιατί στην ιστορία της έχει μεταβεί μέσα από πολλές και διαφορετικές εποχές αλλά και στη διαχείριση των προκλήσεων”. Τόνισε ότι η ναυτιλία εξασφάλισε την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών, συνδέοντας πολιτισμούς, λαούς, γλώσσες και  ζωές, μεταφέροντας όχι απλά προϊόντα αλλά νέα δεδομένα και ιδέες που εξέλιξαν τον κόσμο και όλα αυτά έγιναν με επικεντρωμένη στη συνεργασία.