Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Χανιά
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στα Χανιά

Στην προσφορά του ΤΕΕ στην Πολιτεία και τους Μηχανικούς, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας αλλά και σε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την Κρήτη, όπως είναι η εκτός σχεδίου δόμηση, ο ΒΟΑΚ και οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια ΤΕΕ.

«Το ΤΕΕ κλείνει 100 χρόνια προσφοράς στον τόπο, στους Μηχανικούς, στην Πολιτεία και πάνω από όλα στους πολίτες. Τα προηγούμενα 100 χρόνια προσπαθήσαμε και καταφέραμε να προσφέρουμε στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία επόμενη φάση στην οποία είμαστε πρωταγωνιστές στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» τόνισε ο κ. Στασινός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ανέφερε ενδεικτικά έργα που έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Υπογράμμισε τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό «που για πρώτη φορά υλοποιείται στην Ελλάδα», όπως σχολίασε.

«Είμαστε αυτοί που τραβάμε μπροστά για την ανάπτυξη της χώρας. Θεωρώ ότι τα πρώτα 100 χρόνια ήταν δύσκολα, τα περάσαμε με επιτυχία. Χαράζουμε τον δρόμο για τα επόμενα 100 χρόνια και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε πάνω από όλα για τους πολίτες αυτής της χώρας» σημείωσε ο κ. Στασινός.

Για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ερωτηθείς σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ώστε να εφαρμόζεται ο ίδιος κανόνας για όλους και να μπορούν οι πολίτες, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, σε τρία χρόνια, να οικοδομούν όπως έκαναν μέχρι σήμερα».

Υπενθύμισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η κυβέρνηση έχει καταφέρει μαζί με το ΤΕΕ να προχωρήσει στην ανάθεση ολοκληρωμένου Πολεοδομικού Σχεδιασμού στην χώρα, όπως λέει το Σύνταγμα του 1975».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε «να κάνουμε υπομονή και η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς, ώστε τα επόμενα τρία χρόνια να ολοκληρωθεί ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός, να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για όλη τη χώρα και να ακολουθήσουμε αυτό που προτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας».

Επανέλαβε ότι «μέχρι τότε θα πρέπει να οικοδομούν οι πολίτες όπως οικοδομούσαν μέχρι και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση της Πάτμου, που έχει προκαλέσει αναστάτωση».

Για τον ΒΟΑΚ

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο κ. Στασινός επισήμανε ότι «μετά από πολλά χρόνια έχει μπει σε έναν δρόμο». Πρόσθεσε ότι «η πολιτική ηγεσία και το ΤΕΕ, όλοι οι φορείς και οι Μηχανικοί θα πρέπει να είμαστε πάνω από αυτό το έργο. Αν όλοι το βάλουμε ως προτεραιότητα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του».

Για το Αρκαλοχώρι

Αναφερόμενος στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, ο κ. Στασινός ζήτησε «να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το ΤΕΕ έχει προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία που χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε με μία απλή άδεια, όπως αυτή που βγάζει ο Μηχανικός, μικρής κλίμακας, να μπορούν να ξεκινούν οι εργασίες, να παίρνουν οι πολίτες τα χρήματα και στο τέλος να κάνουμε όλοι μαζί τον λογαριασμό» και πρόσθεσε «όχι πρώτα να ολοκληρώνεται η διαδικασία και να περιμένει ο κόσμος».

ΤΕΕ Roadshow

Σημειώνεται ότι, με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», ξεκίνησε από τον Νομό Λασιθίου και την Ανατολική Κρήτη, το ΤΕΕ Roadshow. Πρόκειται για μια άρτια οργανωμένη κινητή πλατφόρμα για τη διεξαγωγή εορταστικών δράσεων, η οποία θα επισκεφτεί πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Μέσα από διαδραστικές εμπειρίες, διαγωνισμούς και άλλες εκπλήξεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την πλούσια ιστορία του ΤΕΕ αλλά και το σημαντικό έργο που προσφέρει στον τόπο, φέρνοντας το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και τις Νομαρχιακές Επιτροπές πιο κοντά στο ευρύ κοινό αλλά και στα μέλη του ανά την Ελλάδα, με μια πολυποίκιλη δράση ενημέρωσης.

Επόμενοι σταθμοί του ΤΕΕ Roadshow στην Κρήτη είναι, στις 6 Μαρτίου στο Ρέθυμνο και στις 7 Μαρτίου στα Χανιά.