Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός
Πηγή Εικόνας: https://web.tee.gr/wp-content/uploads/foto_stasinos.jpg

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός ασκεί παρέμβαση στη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ΥΠΕΝ και επισημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν το δικαίωμα δόμησης, κάνοντας λόγο για κατάλυση της ασφάλειας δικαίου.

-«Είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα να μην υπάρχει κατ’ ελάχιστον ασφάλεια δικαίου και ξαφνικά μια μέρα να αποφασίζει η Πολιτεία την κατάργηση της περιουσίας των πολιτών», τονίζει ο Γιώργος Στασινός σε δήλωση του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στο δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγιακα και υπογραμμίζει ότι:

– «Για να το πω πιο απλά: ακόμη κι αν το σύνολο των πολιτών επιθυμεί την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης , το λιγότερο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μεταβατική περίοδος μέχρι την έκδοση των Πολεοδομικών Σχεδίων που θα εγκριθούν από το ΣτΕ, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα».

-«Πάνω από 1.000.000 ακίνητα που μέχρι το τελευταίο διάστημα μπορούσαν να οικοδομηθούν -σύμφωνα με τα όσα εφαρμόζονταν- αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκτός σχεδίου δόμηση, δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν…», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ και εξηγεί ότι: «αυτό πρακτικά σημαίνει πως πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες θα χάσουν την περιουσία τους με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου (!)».

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί πριν το 1985 και έχει πουληθεί την τελευταία πενταετία, μπορεί να οικοδομηθεί. Αν το οικόπεδο έχει δημιουργηθεί μεταξύ 1985 και 2003 και έχει πουληθεί επίσης την τελευταία πενταετία δεν μπορεί να οικοδομηθεί. « Τελικά η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την επένδυση, που έγινε την τελευταία πενταετία ή βάζει κι άλλες προϋποθέσεις;», λένε από το ΤΕΕ.