Η αστική ανάπλαση που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην πρώην έκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό φιλοδοξεί να δημιουργήσει την πρώτη έξυπνη, πράσινη «πόλη των 15 λεπτών» στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου σε αφιέρωμα της εκπομπής «New Brave Greece» στον ANT1, η νέα πόλη που δημιουργείται από τα θεμέλια της έχει ως στόχο οι κάτοικοι της να ικανοποιούν τις βασικές καθημερινές λειτουργίες (πχ εργασία, ψώνια, εκπαίδευση υγεία) εντός 15 λεπτών με τα πόδια, με ποδήλατο ή συγκοινωνίες. Την τάση αυτή την έχουμε δει να αναπτύσσεται ήδη σε πόλεις όπως η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και η Σιγκαπούρη.

Αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης της πρώτης πράσινης και έξυπνης πόλης όπου θα κατοικούν περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως επισημάνθηκε από τον Δημήτρη Καραστογιάννη, Chief Corporate Affairs & Business Development Officer της Lamda Development είναι με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση τους μέσω συλλογής δεδομένων από αισθητήρες να διαχειρίζονται οι υποδομές και τα δίκτυα της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, θα υπάρχουν δυνατότητες άμεσης ανίχνευσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανάλυση της ποιότητας του αέρα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ. Στόχος δεν είναι η δημιουργία μιας έξυπνης πόλης πρώτης γενιάς που θα συνδέεται μόνον με τη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης αλλά να γίνει ένα ακόμη βήμα: να παρέχονται αναβαθμισμένες εμπειρίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και ήδη σχεδιάζεται το οικοσύστημα και οι εφαρμογές ώστε να προσφερθούν οι σχετικές λύσεις.

Αναφορικά με τον πράσινο χαρακτήρα της νέας πόλης, όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Γαβριηλίδης, Chief Investment Officer της Lamda Development, φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η νέα πόλη ένα παγκόσμιο πρότυπο. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή όλων των κτηρίων στο Ελληνικό θα είναι πράσινη, το σύνολο της ετήσιας ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα θα καλύπτεται από πράσινη ενέργεια, τα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται και, γενικότερα, θα εφαρμόζονται όλες οι αρχές κυκλικής οικονομίας και στη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Όπως με επαναχρησιμοποίηση μέρους των υλικών, δημιουργία εφαρμογής για τους κατοίκους της πόλης κλπ.

Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια τάση είναι ο πληθυσμός των μεγάλων πόλεων να αυξάνεται. Το 2050, εκτιμάται ότι το 70% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις από 55% που ήταν το 2015 και 40% το 1980. Στο πλαίσιο αυτό, η εξέλιξη των πόλεων με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας γίνεται επιτακτική. Οι πόλεις που δημιουργούνται από τα θεμέλια αποκτούν ένα ισχυρό προβάδισμα προς την κατεύθυνση αυτή.