Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπεγράφη την Παρασκευή δανειακή σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 143,07 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Την σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για φθηνότερο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της δανειακής σύμβασης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει σταθεί δίπλα στην Ελλάδα ιδιαίτερα την προηγούμενη δραματική δεκαετία, την οποίαν διανύσαμε και συνετέλεσε στην προώθηση αρκετών ιδιαίτερα κρίσιμων αναπτυξιακών έργων», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ολοένα και λιγότερο. Διότι δεν είναι αυτοσκοπός ο δανεισμός. Έχουμε μια ισχυρή στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, έχουμε θετικές εξελίξεις στον δανεισμό της χώρας, καθώς έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Φέτος από τον δανεισμό που θα κάνουμε με ομόλογα δεκαετούς διαρκείας μπορούμε να εξοικονομήσουμε, ποσό ύψους 850.000.000 ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους Έλληνες φορολογούμενους. Από εδώ και πέρα θα χρειαζόμαστε ολοένα και λιγότερο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διότι μπορούμε να δανειζόμαστε όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην κατανομή της χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ με 1,14%, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο το 2023 υπεγράφησαν δανειακές συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 7,49 δισ. που είχαν εγκριθεί την τριετία 2020-2022.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2023 αφορούν μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση έργων, όπως η διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, την χρηματοδοτική συμβολή στην κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ, την ενίσχυση καινοτομίας και εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και επενδύσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

«Διαμορφώνεται ένα καινούργιο σκηνικό και είναι θετικό ότι η χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ως ίσως και αποκλειστικό καταφύγιο, όπως συνέβαινε την περασμένη δεκαετία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μπαίνουμε πια σε μια νέα φάση Ευρωπαϊκής κανονικότητας, για την οποία εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία 4,5 χρόνια. Στην προσπάθεια μας βοήθησε πολύ ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ήταν σύμμαχός μας, αλλά θα παραμείνει σύμμαχός μας και στο μέλλον», κατέληξε ο υπουργός.

«Σχεδιάζουμε μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην ομιλία του. Ο κ. Σκρέκας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εξήρε αρχικά τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε δύσκολα χρόνια της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε τη σπουδαιότητα της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, αναφέροντας ότι η χώρα μας από το 2012 ως το 2022 ήταν πρώτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών τής Ευρώπης στην αύξηση των δημοσίων δαπανών στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο υπουργός ανέφερε, συγκεκριμένα, στην ομιλία του: «Η ελληνική οικονομία για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στην ανταγωνιστικότητά της. Ο στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεσή της με την αγορά και την κοινωνία, ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί ισχυρά βιώσιμη και αναπτυξιακή. Σχεδιάζουμε μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διετέλεσε Διοικητής της ΕΤΕπ, κατά τη θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων 2023 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Υπουργείο Οικονομικών ότι «η Ελλάδα καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού, με την βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Πράγματι, όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υψηλή τεχνογνωσία, την πλούσια εμπειρία και την επαρκή ρευστότητα, παρείχε χρηματοδοτική υποστήριξη για κρίσιμες επενδύσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συνεργαζόμενη, εντατικά και συστηματικά, με δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας: «Σε πεδία όπως είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, η ενίσχυση κρίσιμων υποδομών, ο περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, η βελτίωση υπηρεσιών καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών».

«Η εξαιρετική μεταξύ μας συνεργασία, επιστεγάστηκε από αλλεπάλληλες εκατέρωθεν επισκέψεις στο Λουξεμβούργο και στην Ελλάδα. Έχοντας σταθερό σύμμαχο την Τράπεζα, συνεχίζουμε να υλοποιούμε, δυναμικά και με συνέπεια, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την αποφασιστική στροφή της Ελλάδας προς ένα νέο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.