«Παράταση εργασίας έως τις 30 Ιουνίου έχει δοθεί στους εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα των νοσοκομείων που οι συμβάσεις τους έχουν λήξει προκειμένου να έχουν μια ομαλή μετάβαση στη ζωή τους και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί , αλλά εγώ δεν θα τους πω ότι θα γίνουν μόνιμοι στο δημόσιο ή αορίστου χρόνου από το παράθυρο γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα και όποιος το κάνει διαπράττει ποινικό αδίκημα».

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη σχετικά με τους 58 εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας» που οι συμβάσεις τους έχουν λήξει.

Ο υπουργός, τόνισε ότι «εάν είναι να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των νοσοκομείων αυτό θα γίνει με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου». Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια ιεράρχηση στις ανάγκες των νοσοκομείων και πρώτη είναι οι ιατροί και οι νοσηλευτές και όχι η κάλυψη των αναγκών για καθαριότητα που μπορεί να γίνει και με διαφορετικό τρόπο». Ο υπουργός, ανέφερε ότι «στους διαγωνισμούς για την καθαριότητα των νοσοκομείων έχει προβλεφθεί όρος ο ανάδοχος εργολάβος να κάνει πρώτα πρόταση για πρόσληψη σε όσους από τους συμβασιούχους θέλουν να εργαστούν».

Ο κ. Γεωργιάδης, ειδικά για το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» ανέφερε ότι το 2019 είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου 90 εργαζόμενοι. Μέχρι την εγκατάσταση του εργολάβου συνέχιζαν να εργάζονται 56 άτομα εκ των οποίων τα 22 είχαν δηλώσει χρόνια θέματα υγείας και ήταν σε μόνιμη αναρρωτική άδεια, συνεπώς για την καθαριότητα του νοσοκομείου στην πραγματικότητα εργαζόντουσαν μόνο οι 34. Ο υπουργός , αναφερόμενος στον διαγωνισμό που έγινε, είπε ότι αυτός ελέγχθηκε μετά από προσφυγές και από την Ανώτατη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, από το Διοικητικό Εφετείο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο που και οι τρείς ανεξάρτητες αρχές εξέδωσαν ότι ο διαγωνισμός είναι σύννομος και προς το συμφέρον του δημοσίου και έτσι έγινε η κατακύρωση του διαγωνισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην σίτιση, την φύλαξη και την καθαριότητα από εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία κα να μην πάει χαμένη η εμπειρία τους. Ζήτησε να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Επέμεινε ότι όπου θέλει η Κυβέρνηση κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, όπως για την Παιδεία, και όπου δεν την συμφέρει το επικαλείται.