Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Τρεις είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να διασφαλίσει μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να «πλοηγηθεί» στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθύνοντας σύμβουλο της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρο Μάνο οι παράγοντες είναι:

– Ο πρώτος παράγοντας είναι να προσδιορίσει συγκεκριμένο και ξεκάθαρο στόχο και να εξασφαλίσει το buy-in των εργαζομένων, οι οποίοι θα το εξερευνήσουν-χρησιμοποιήσουν, ώστε να είναι αρωγοί της δράσης. Να τους προσφέρει ένα γρήγορο upskilling και να τους εξηγήσει πως όχι μόνο δεν κινδυνεύει η θέση τους, αλλά ανεβάζουν την αξία τους μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν το ΑΙ ως εργαλείο στην καθημερινότητά τους.

– Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ενσωμάτωση εταιρικών δεδομένων, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο asset της, στο μοντέλο ΑΙ. «Όταν μία εταιρεία φτάσει σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσει ότι τα δεδομένα της είναι αποσπασματικά, ατελή, ανεπαρκή. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει, είναι να βεβαιωθεί ότι η διαχείριση των δεδομένων της, το data governance δηλαδή, γίνεται σωστά -και αυτή δεν είναι μια εύκολη ή γρήγορη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και προγραμματισμός. Και μόλις μπουν τα δεδομένα σε τάξη, μπορεί να ξεκινήσει να τα ενσωματώνει στο ΑΙ μοντέλο που θα επιλέξει», εξήγησε.

– Ο τρίτος παράγοντας είναι η ασφάλεια των δεδομένων -ένα ζήτημα που είχε ανακύψει και πριν από 6-7 χρόνια για το cloud. «Τότε όλοι σκέφτονταν πώς θα εμπιστευτούν το cloud, πλέον όμως όλα τα δεδομένα βρίσκονται εκεί», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μάνος, από το βήμα του συνεδρίου «EmTech Europe» το ΑΙ είναι ένα εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, το οποίο θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και όχι να φοβηθούμε.

Ήδη από τα τέλη του 2022 στην εταιρία μας ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Το εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα αρχίσαμε να βλέπουμε αποτελέσματα, εξετάζοντας την αποτελεσματικότητά τους με βάση πραγματικούς στόχους και δεδομένα. Περάσαμε από τη φάση της ανάλυσης, της ανάπτυξης, της δοκιμής και μετρήσαμε όλους τους τομείς όπου σημειωνόταν πρόοδος. Διαπιστώσαμε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, καθώς μπορεί να διασφαλίσει κανείς σημαντικά υψηλότερη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα σε εργασίες όπως η δημιουργία κώδικα, καθώς και καλύτερη ποιότητα λογισμικού, ανέφερε.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας, είναι ο συνεργάτης που θα επιλέξει η κάθε εταιρία να την «οδηγήσει» σε αυτό το ταξίδι. Ένας αξιόπιστος συνεργάτης, που έχει ήδη ασχοληθεί με το ΑΙ, μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει μια ασφαλή διαδρομή.