Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην έγκριση της πρώτης φάσης του Σχεδίου Ανάπτυξης του θαλάσσιου κοιτάσματος Katlan προχώρησε η κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως γνωστοποίησε το πρωί η Energean στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Το κοίτασμα Katlan, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγές σε γειτονικές αγορές εφόσον η ισραηλινή κυβέρνηση δώσει τις σχετικές άδειες, ανακαλύφθηκε από την Energean το 2022 και περιέχει 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα καθώς και 37 δισ. κυβικά μέτρα πόρους φυσικού αερίου με απομειωμένο ρίσκο. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης ξεκινά με τις δομές «Αθηνά» και «Ζευς» και συνεχίζεται με τις δομές «Ήρα» και «Απόλλων», ενώ η Τελική Επενδυτική Απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Energean αφού οριστικοποιηθούν οι όροι του συμβολαίου (για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση. Οι επόμενες φάσεις ανάπτυξης θα περιλαμβάνουν τις υπόλοιπες δομές του κοιτάσματος Katlan καθώς και την ανάπτυξη του κοιτάσματος Tanin.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα μεγέθη και οι βασικές εξελίξεις για το 2023 ήταν οι εξής:

– Η μέση ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 123.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 83% ήταν σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για μία αυξηση της τάξης του 200% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγή κινείται, πλέον, στα επίπεδα των 150 kboed ημερησίως.

– Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού το project ανάπτυξης των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο.

– Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 1,419 δισ. δολάρια (+93% σε ετήσια βάση), ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 925 εκατ. δολάρια (+119% σε ετήσια βάση).

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε:

«Το 2023 ήταν η χρονιά στην οποία η Energean κατέστη η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Παρά τις δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σταθεροποιήσαμε την παραγωγή από το FPSO “Energean Power”, το οποίο λειτούργησε στο 99% της διάρκειας του δ’ τριμήνου. Επιπλέον, φθάσαμε την ημερήσια παραγωγή στις 150 kboed από τα άνω του 1 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου αποθέματά μας, ενώ η μέση ημερήσια παραγωγή ήταν σύμφωνη με την τελευταία κατεύθυνση που είχαμε δώσει στην αγορά.

Η Energean πάντα στόχευε στη δημιουργία σταθερής και μακροπρόθεσμης αξίας για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους (stakeholders). Σημειώνουμε καλή πρόοδο στην πορεία προς τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας για παραγωγή 200 kboed και προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 1,75 δισ. δολάρια, ενώ οι ισχυρές επιχειρησιακές και οικονομικές μας επιδόσεις υποστηρίζουν την μερισματική μας πολιτική.

Το 2024 αναδεικνύει σημαντική δυναμική για την Energean: Έχουμε προχωρήσει πολύ καλά στα στρατηγικά μας projects στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα και έχουμε επεκταθεί στο Μαρόκο με μία νέα ανάπτυξη φυσικού αερίου. Καθώς συνεχίζουμε να βελτιστοποιούμε το χαρτοφυλάκιό μας, προσβλέπουμε στην ενίσχυση της θέσης μας ως ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής στην περιοχή με επίκεντρο το φυσικό αέριο.

Θέλω να συγχαρώ όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους στην Energean. Είναι η αριστεία τους που οδήγησε την επιτυχία μας μέσα σε μία χωρίς προηγούμενο δύσκολη περίοδο».

Για το 2024, οι προοπτικές και οι εκτιμήσεις για τον όμιλο Energean έχουν ως εξής:

– Η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 155 και 175 kboed ημερησίως, με την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του έτους και την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία, στο οποίο Operator είναι η ENI με συμμετοχή 60%, να τοποθετείται στο καλοκαίρι.

– Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη και την παραγωγή εκτιμώνται μεταξύ 400 και 500 εκατ. δολ.

– Αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης Orion-1x στην Αίγυπτο (Operator η ΕΝΙ, η Energeanσυμμετέχει με 19%), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη με τις αιγυπτιακές Αρχές συζητήσεις για τη συγχώνευση των τριών παραχωρήσεων Abu Qir, NEA και NI με στόχο τον εξορθογισμό των οικονομικών όρων και την παράταση της ζωής των κοιτασμάτων.

– Η είσοδος στο Μαρόκο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και η επιβεβαιωτική γέωτρηση στο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Anchois σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

– Στην Ιταλία, αναδεικνύονται νέες προοπτικές έπειτα από το άνοιγμα «παγωμένων» μέχρι τώρα παραχωρήσεων στην Βόρεια Αδριατική και στο Κανάλι της Σικελίας, αλλά και από την προγραμματιζόμενη συμμετοχή της εταιρείας στις γεωτρήσεις των στόχων Gemini και Centauro στην παραχώρηση Cassiopea.

– Στην Ελλάδα, μετά την ένταξη του project για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest -PCI), η Energean προχωρεί τις διαδικασίες για τη μετατροπή της ερευνητικής άδειάς της σε άδεια αποθήκευσης.

– Η Energean έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε τριμηνιαίες καταβολές μερισμάτων σύμφωνα με τη μέχρι τώρα μερισματική πολιτική της.