Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ευκαιρία να διεκδικήσουν βραβείο 1 εκατ. ευρώ σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα φεστιβάλ καινοτομίας παγκοσμίως, στο Ρίμινι της Ιταλίας, αλλά και να δικτυωθούν με επενδυτές και άλλες επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο, θα έχουν τα μέλη της ελληνικής startup, που θα διακριθεί το Σάββατο στο 3ο «WMF Startup Competition & Conference» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco, υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δεκαοκτώ νεοφυείς επιχειρήσεις, που επελέγησαν μεταξύ περίπου 40 υποψηφιοτήτων, θα διαγωνιστούν ενώπιον κριτικής επιτροπής, επιδιώκοντας να ξεχωρίσουν σε μόλις τρία λεπτά, όσο δηλαδή θα διαρκεί η παρουσίαση (pitching) καθεμίας από αυτές.

Η κριτική επιτροπή θα κρίνει την ποιότητα και την αρτιότητα της παρουσίασης, αλλά και την ωριμότητα της επιχειρηματικής ιδέας και του πρότζεκτ και στη συνέχεια οι τρεις πρώτοι θα συμμετάσχουν τον Ιούνιο στο παγκόσμιο συνέδριο του «WeMakeFuture» στο Ρίμινι, το οποίο υποδέχεται κάθε χρόνο περίπου 36000 επισκέπτες σε ένα τριήμερο. Τον ελληνικό διαγωνισμό, που θα δώσει στους πρώτους το εισιτήριο για την παρουσίαση της ιδέας τους διεθνώς, διοργανώνουν το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το SearchOn Media Group, διοργανώτρια αρχή του διεθνούς διαγωνισμού στο Ρίμινι.

Tα παραπάνω επισήμαναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Χρήστος Σαραντόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, Λάμπρος Καούδης και ο δευθυντής του DT&S της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Το Σάββατο, εκτός από το διαγωνιστικό σκέλος της, η εκδήλωση θα φιλοξενήσει ομιλίες τεχνοκρατών και επικεφαλής φορέων καινοτομίας και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων. Στην έναρξή της, χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο δε Ρίμινι τον Ιούνιο, στόχος είναι φέτος η ελληνική συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό να έχει και ενισχυμένο θεσμικό χαρακτήρα, η οποία θα έχει τη στήριξη του Elevate Greece, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Κέντρου Τεχνολογίας του δήμου της Μπολόνιας (CTE/COBO). Κατά τα δύο τελευταία έτη του διαγωνισμού στην Ελλάδα, το 2021 και το 2022, διάκριση διεκδίκησαν συνολικά 81 ελληνικές startups και επελέγησαν 30 φιναλίστ.

Στον φετινό διαγωνισμό, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σαραντόπουλος, θα είναι παρόντες και επιχειρηματικοί άγγελοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, δίδοντας στις συμμετέχουσες νεοφυείς επιχειρήσεις μια πρόσθετη ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση. Ο κ. Καούδης επισήμανε ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες προέρχονται από τους κλάδους της ρομποτικής και της προηγμένης τεχνολογίας, του αγροτουρισμού και της έξυπνης γεωργίας, του περιβάλλοντος και της παρακολούθησης καιρικών φαινομένων. «Προσπαθούμε να φέρουμε τα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας όσο πιο κοντά γίνεται, μέσα από ιδέες που μπορούν να εξελιχθούν σε επιχειρηματικές προτάσεις και μοντέλα, ώστε να δημιουργήσουμε υπεραξία και να δώσουμε βήμα για δημοσιότητα και πιθανή χρηματοδότηση σε ανθρώπους στον χώρο αυτό. Πέρα από το premiο, το βραβείο του 1 εκατ. ευρώ, υπάρχει δυνατότηγα για pitching με προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο και διεπιχειρησιακές συναντήσεις» σημείωσε.

Ο κ. Λαμπρογεώργος εξέφρασε τη χαρά του που το hub της Cisco φιλοξενεί για δεύτερη φορά το διεθνές roadshow του WeMakeFuture, καθώς το DT&S επιδιώκει να βρίσκεται πάντα κοντά στις startup της Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι να τους δικτυώσουμε μα συνεργάτες μας, ώστε οι ιδέες και τα προϊόντα τους να έχουν άμεση εφαρμογή. Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ δυναμικό και έχει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και spin-off που βγαίνουν από πανεπιστήμια και startups, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά όχι μόνο. Οι εταιρείες αυτές είναι η ατμομηχανή μέλλοντος και είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε κοντά τους οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι θεσμικοί φορείς, ώστε να τους δώσουμε βήμα να βγουν στην αγορά» υπογράμμισε.