Περισσότερα από 65 εκατομμύρια ευρώ για 17 έργα μικρής κλίμακας με χαρακτηριστικό την καινοτομία και την προαγωγή της καθαρής ενέργειας θα διαθέσει η ΕΕ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, ενώ ένα από αυτά τα έργα προέρχεται από την Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα βοηθήσουν τις εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων, να φέρουν πρωτοποριακές τεχνολογίες σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας. Τα επιλεγμένα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γυαλιού, κεραμικών και δομικών υλικών. Υπάρχουν επίσης έργα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του σιδήρου και του χάλυβα, των διυλιστηρίων, των χημικών, του τσιμέντου και του ασβέστη και του υδρογόνου.

Με τα 17 αυτά έργα εκτιμάται ότι θα αποφευχθεί η έκλυση στην ατμόσφαιρα πάνω από 1,8 εκατ. τόνοι ισοδύναμων εκπομπών CO2 μέσα στα πρώτα 10 χρόνια από τη λειτουργία τους.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα έργο ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά το Ταμείο Καινοτομίας επεκτείνει τη γεωγραφική του εμβέλεια με έργα σε Λετονίας και Ουγγαρίας που λαμβάνουν στήριξη για πρώτη φορά.

Τα έργα που επιλέχθηκαν είναι:

Ενεργοβόρα βιομηχανία: 8 έργα που λαμβάνουν 32,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας. Από αυτά:

  • 3 έργα που αφορούν το γυαλί, τα κεραμικά και δομικά υλικά στην Ιταλία.
  • 1 έργο στον τομέα του διυλιστηρίου και 1 στο τομέα τσιμέντου και ασβέστη στην Ισπανία.
  • 1 έργο υδρογόνου στην Κροατία.
  • 1 έργο για σίδηρο και χάλυβα και 1 στον χημικό τομέα, στην Ιταλία.

Αποθήκευση ενέργειας: 2 έργα που λαμβάνουν 8,4 εκατ. ευρώ και βρίσκονται το ένα στη Γαλλία και αφορά ένα έξυπνο δίκτυο πολλαπλής ενέργειας και 1 στη Δανία για την αποθήκευση θερμικής ενέργειας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 7 έργα που λαμβάνουν 24,4 εκατ. ευρώ και αφορούν:

  • 3 έργα για την κατασκευή εξαρτημάτων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.
  • 2 έργα ηλιακής ενέργειας σε Γαλλία και Ελλάδα.
  • 2 έργα σχετικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ναυτιλία και τη βιομηχανία εκτυπώσεων προηγμένης τεχνολογίας – ένα στην Ολλανδία και ένα δεύτερο σε πολλαπλές τοποθεσίες: Σουηδία, Φινλανδία και Νορβηγία.

Καθένα από τα 17 έργα θα λάβει επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας που κυμαίνονται από 1,6 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενα από έσοδα που παράγονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).

Το ένα τρίτο των δικαιούχων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με εκτιμώμενα έσοδα 40 δισεκατομμυρίων ευρώ  από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030, το Ταμείο Καινοτομίας στοχεύει να δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες και τις δημόσιες αρχές να επενδύσουν σε τεχνολογίες και υποστήριξη αιχμής χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καθαρού μηδενικού άνθρακα Η μετάβαση της Ευρώπης στην κλιματική ουδετερότητα. Το Ταμείο Καινοτομίας έχει ήδη χορηγήσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 100 καινοτόμα έργα μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.