Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο 3ο τρίμηνο του 2023 το μέσο ενοίκιο στην αγορά γραφείων της Αθήνας έφτασε τα 28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που τα μισθώματα ξεπερνούν τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι επενδύσεις σε χώρους γραφείων ανήλθαν στα 90 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η ποιότητα συνεχίζει να αποτελεί την βασική απαίτηση των χρηστών, ενώ η αγορά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τροφοδοτούμενη από την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, ιδίως για grade A χώρους. Αυτά αναφέρει η Delfi Partners Company για την εικόνα της αγοράς γραφείων στην Αθήνα στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Όπως σημειώνεται, για χώρους Grade A και B τα prime yields ανέρχονται σε 5,8% στο κέντρο της Αθήνας, στο 6% στα βορειοανατολικά προάστια, στο 7% στα βόρεια, σε 6,3% στα νότια, σε 7,5% στα δυτικά της πόλης, ενώ οι αποδόσεις φτάνουν στο 6,9% στο λιμάνι του Πειραιά. Αναφορικά με το ποσοστό κενών – διαθέσιμων χώρων αυτό ανέρχεται σε 5,7% στο κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές, σε 4,3% στα βορειοανατολικά προάστια, στο 25% στα βόρεια, σε 6% στα νότια, σε 23,3% στα δυτικά της πόλης, ενώ φτάνει στο 10,7% στο λιμάνι του Πειραιά.

Οσον αφορά στις διάφορες περιοχές της Αθήνας, η ανάλυση σημειώνει ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας η πλειονότητα των γραφείων εμπίπτει στις προδιαγραφές Grade B, αφού κατασκευάστηκαν κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Επί του παρόντος, η τάση που επικρατεί περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επανατοποθέτηση αυτών των παλαιότερων κτιρίων κατηγορίας Β. Η αγορά στα βόρεια προάστια ξεχωρίζει ως κορυφαία, ενώ διακρίνεται για το εκτεταμένο απόθεμά της και τις κορυφαίες προσφορές της. Σε όλη την εποχή του COVID-19, η Λεωφόρος Κηφισίας, έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και σταθερά υψηλές τιμές ενοικίασης. Ο τομέας των νότιων γραφείων βρίσκεται σε περίοπτη θέση κατά μήκος και γύρω από τρεις βασικούς δρόμους, όπως η Λεωφόρος Συγγρού, η Λεωφόρος Βουλιαγμένης και Λ. Ποσειδώνος. Η περιοχή προσελκύει ενοικιαστές υψηλής ποιότητας, που «μαγνητίζονται» όχι μόνο από τις βελτιωμένες υποδομές αλλά και από την ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, ιδιαίτερα κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ιδιόκτητα κτίρια γραφείων.
Στα δυτικά της πόλης, η αγορά γραφείων συγκεντρώνει την προσοχή λόγω του σημαντικού αποθέματος. Η περιοχή δείχνει έτοιμη να μεταμορφωθεί σε σύγχρονο κόμβο γραφείου, ενώ πρωτοβουλίες όπως η αστική ανάπλαση του Βοτανικού, είναι έργα που μπορεί να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την αλλαγή. Τέλος, ο Πειραιάς βρίσκεται σε άνοδο ως αναπτυσσόμενη περιοχή γραφείων, παρουσιάζοντας σημαντικό απόθεμα, προσελκύοντας ενδιαφερόμενους κυρίως από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τον τεχνολογικό τομέα.