Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως τις 19 Ιανουαρίου μπορούν να υποβάλλουν οι δικαιούχοι τις αιτήσεις τους για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρισμό το οποίο κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Το επίδομα δίνεται για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Μαρτίου και αφορά καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα κριτήρια προκειμένου κάποιος να λάβει το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Για τους έγγαμους το εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 24.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 29.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Εκτός από το εισόδημα, λαμβάνεται υπόψη και η ακίνητη περιουσία σύμφωνα με τον ΕΝΦΙΑ του 2023, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Η εφαρμογή για τη την υποβολή της αίτησης έχει ανοίξει και οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 19 Ιανουαρίου του 2024, μέσω εφαρμογής στο myAADE (https://www1.aade.gr/gsisapps/oilbftelectric/login/login.htm).

Κατά την υποβολή του αιτήματος οι δικαιούχοι δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Δεν θα γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.). 

Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.

Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.