Σε μικρά «αδέλφια» των servicers εξελίσσονται οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας οι οποίοι πάνε «γυρεύοντας» για γενναία νομοθετική παρέμβαση, αντίστοιχης του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη που προβλέπει ακόμη και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας στην περίπτωση παραπλάνησης των δανειοληπτών-καταναλωτών.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας δεν δίνουν ενημέρωση που δικαιούται οι καταναλωτές, όταν οι ιστοσελίδες τους δεν τους οδηγούν στην τιμή ανά KWh, ενώ ζητούν επιτακτικά ο ενδιαφερόμενος που τους επισκέφθηκε να γράψει το ονοματεπώνυμο του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για να μιλήσει μαζί του ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η ΔΕΗ η οποία εύκολα και γρήγορα οδηγεί τον επισκέπτη  της ιστοσελίδας στα προγράμματα αναγράφοντας την τιμή ανά KWh και σε ορισμένα αναμένεται καθώς θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες λένε για φθηνά τιμολόγια.

Οι διευθύνσεις marketing των παρόχων με τα call centers «τρέχουν» προγράμματα άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας με καταναλωτές προσφέροντας τιμές ανά KWh που δεν εμφανίζονται σε γραπτό κείμενο. Πουλάνε …αέρα στα νοικοκυριά και τιμές που δεν υπάρχουν στα συμβόλαια. Στα προφορικά δίνουν τιμή ανά KWh προς 0,045 λεπτά δίνοντας το δικαίωμα στους καταναλωτές να μετακινηθούν στην περίπτωση που «στραβώσει» το κλίμα με άνοδο της τιμής του ρεύματος να μετακινηθούν σε ένα σταθερό τιμολόγιο με τιμή 0,18 ευρώ ανά Kwh.
Την ίδια στιγμή η διαφημιστική καμπάνια των παροχων έχει εκτοξευθεί στα ύψη αφού χρησιμοποιείται κάθε προσφιλές μέσο που θα περάσει το δικό τους μήνυμα που λέει ότι…  δίνουμε το πιο φθηνό τιμολόγιο.

Η τιμή  του TTF είναι στα 35 ευρώ ανά MWh ενώ η παραγόμενη ενέργεια πωλείται προς 149 ευρώ ανά MWh.

Για  τα νοικοκυριά οι πραγματικές συνθήκες για πιο φθηνά τιμολόγια ρεύματος βελτιώνονται αισθητά. Η τιμή του συμβολαίου TTF έκλεισε στα 35 ευρώ ανά MWh  από 43  ευρώ που ήταν πριν από δύο μήνες.
Όμως στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που διαμορφώνεται η ημερήσια χονδρεμπορική τιμή χθες ανήλθε στα 106,47 ευρώ ανά MW από  67, 46 ευρώ ανα MWh που ήταν πριν από δύο ημέρες. Η άνοδος προήλθε από τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας. Οι πωλητές ενέργειας ή οι παραγωγοί έβαλαν ως ανώτατη τιμή  πώλησης τα 149 ευρώ.

Πρόκειται για μία ακραία τιμή αλλά συμβάλει στην άνοδο της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του Δεκεμβρίου.

Έμπειρο στέλεχος της αγοράς ενέργειας εκτιμά ότι η  σημερινή τιμή θα συμβάλει στην συγκράτηση της πτώσης της μέσης τιμής του Δεκεμβρίου η οποία θα συμβάλλει στην τελική διαμόρφωση του «πράσινου» η ειδικού τιμολογίου.
Η ΔΕΗ κατάφερε να διαμορφώσει σταθερό τιμολόγιο κάτω από τα 0,18 ευρώ ανά KWh η οποία θα παραμείνει κλειδωμένη για ένα χρόνο.
Όμως η πορεία  της χονδρεμπορικής τιμής του Δεκεμβρίου μπορεί να ρίξει την τελική τιμή του «πράσινου» ή ειδικού τιμολογίου για τη ΔΕΗ κάτω από τα 0,15 ευρώ ανά KWh  αλλά αυξάνοντας την απόσταση από το σταθερό τιμολόγιο της ίδιας  εταιρείας.
Οι ενδείξεις είναι θετικές για τα νοικοκυριά που θα πάνε στο ειδικό τιμολόγιο αλλά όσοι πάνε στο «μπλε»- σταθερό θα  πληρώνουν για ένα χρόνο την ίδια στιγμή ανεξάρτητα από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.
Η ΔΕΗ με κανόνες διαφάνειας λέει στα προφορικά όσα έχει διατυπώσει και γραπτώς τις τιμές των τιμολογίων ενώ αποφεύγει τεχνάσματα παραπλάνησης των καταναλωτών.