Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   Οι στόχοι και οι κατευθύνσεις των νέων προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και εγγυοδοσίας προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμισή τους, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, τέθηκαν σε συνάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Κυριάκου Κακουρή με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της HDB, Γεώργιο Ζαββό.

   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την πρώτη επίσκεψη του αντιπροέδρου στα γραφεία της HDB, διαπιστώθηκε η πολύ θετική πορεία των προγραμμάτων χρηματοδότησης που ήδη υλοποιεί η HDB με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρόκειται για τη συνεργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν δημιουργηθεί τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων», το Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα δάνεια», το «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης», τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ νέα δάνεια.

   Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της HDB, Παντελής Τζωρτζάκης, ο διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Ελλάδος και Κύπρου της ΕΤΕπ, Ιωάννης Καλτσάς, o διευθυντής – επικεφαλής του τμήματος Προϊόντων Πιστωτικής Αγοράς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Γιώργος Πάσσαρης και διευθυντικά στελέχη της HDB.

   Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Κυριάκος Κακουρής: «Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης αποτελεί πρωταρχικό στρατηγικό στόχο. Είμαι πολύ περήφανος για τους τρόπους που αξιοποιεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργώντας στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχοντας αναλάβει την ευθύνη των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα Δυτικά Βαλκάνια προσβλέπω στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της HDB».

   Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, σημείωσε: «Η σημερινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της EIB και των συνεργατών του στα γραφεία της HDB σηματοδοτεί μια νέα περίοδο δυναμικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση νέων σχεδίων που θα ενισχύσουν καθοριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε μια συγκυρία αυξημένων επιτοκίων και οικονομικών προκλήσεων».