Το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου την επόμενη εβδομάδα επικεντρώνεται στις διαδικασίες προσφορών και εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δύο οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 510 εκατ. ευρώ.

Για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η κατάθεση προσφορών για το έργο «Επέκταση Ιόνιας Οδού Τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά», προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και με προαίρεση 76 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος (πρώτο στάδιο της διαδικασίας) για τον «Οδικό Άξονα Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού», αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Είναι δύο μεσαία (προς μεγάλα για τα δεδομένα της χώρας) έργα από άποψη προϋπολογισμού για τα οποία έχει προηγηθεί μάχη μικρότερων τεχνικών εταιρειών (6ης τάξεως) προκειμένου να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

Εκτός από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Άβαξ και Μέτκα – όμιλος Μυτιληναίου) που συνήθως αναλαμβάνουν αυτή την κατηγορία των έργων   εκτιμάται ότι το παρών στους δύο αυτούς διαγωνισμούς θα δώσει και η κοινοπραξία Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ. Οι εταιρίες που απαρτίζουν την προαναφερόμενη κοινοπραξία διεκδίκησαν με επιτυχία μέσω προσφυγών αλλαγές στις διακηρύξεις των εν λόγω έργων.

Αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα καταφέρουν τελικά να αναλάβουν έργα τα οποία μέχρι σήμερα ανήκουν στο πεδίο των τεσσάρων εταιριών 7ης τάξεως.

Αναλυτικότερα, αντικείμενο του πρώτου έργου είναι η κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού από τη συμβολή της με την Εγνατία Οδό μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα και χωρίζεται σε δύο υποτμήματα, Ιωάννινα – Καλπάκι και Καλπάκι – Κακαβιά.

Πρόκειται για τη συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας το νομό Ιωαννίνων. Θεωρείται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας. Επιπλέον ο άξονας αυτός ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, συνδέοντας τη χώρα με την Αλβανία, οπότε αποτελεί και έργο διασυνοριακής σημασίας.

Ο νέος οδικός άξονας, 70 χιλ., θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη των Ιωαννίνων, εκτρέποντας υπερτοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων, ενώ η σύνδεση με τη Βιομηχανική Περιοχή θα επιτρέψει τη διοχέτευση της βαριάς κυκλοφορίας στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων.

Το δεύτερο προαναφερόμενο οδικό έργο θα έχει αφετηρία προς τα δυτικά το ανατολικό στόμιο της υφιστάμενης σήραγγας Τυμφρηστού (Ανατολικό Μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού) και πέρας προς τα ανατολικά το δυτικό όριο της υφιστάμενης παράκαμψης Μακρακώμης.

Η υπό ανάθεση σύμβαση θα έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την κατασκευή του έργου και ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο στάδια: Α’ Στάδιο με Προεπιλογή – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής και Β’ Στάδιο με Πρόσκληση υποβολής Τεχνικής και Οικονομικής προσφοράς.

Ο Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι αποτελεί τμήμα του Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο, γνωστού και ως ΕΟ 38 βάσει της κωδικοποίησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου της χώρας, ο οποίος ανήκει στο δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο της χώρας, καθώς επίσης και στο Ελληνικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο.