Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   Τις κυριότερες τομές που φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», το οποίο τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ενημερωτικό του σημείωμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε τρία μέρη:

   Α Μέρος: Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης και ταμείων συμπληρωματικών παροχών

   Β Μέρος: Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας

   Γ Μέρος: Σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Δ.ΥΠ.Α..

   Όπως σημειώνεται, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, προχωρά στη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων που παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές, με στόχο την ανάπτυξη και τη θωράκιση του θεσμού της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την ενίσχυση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων.

   Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η απασχόληση συνταξιούχων, η συνταξιοδότηση με οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, η ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων κ.α..

   Τέλος, εισάγονται διατάξεις που αφορούν τη Δ.ΥΠ.Α., με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της προς όφελος των ανέργων και των ωφελούμενων.

   Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο στο σημείωμά του, οι κυριότερες τομές που φέρνει το νομοσχέδιο επικεντρώνονται στα εξής σημεία:

   Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

   Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, επιχειρείται μία συνολική μεταρρύθμιση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση (ν. 3029/2002 και ν. 4680/2020).

   Στόχος είναι  η προώθηση του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματική παροχή και, ταυτόχρονα, να καλλιεργηθεί κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και, συνολικά, της εθνικής οικονομίας.

   Ειδικότερα, οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως επιμέρους στόχους:

   – την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ,

   – την καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού,

   – τη διευκόλυνση ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα και σε μικρότερες επιχειρήσεις να εντάσσουν σε ΤΕΑ τους εργαζομένους τους,

   – τη θέσπιση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τα ΤΕΑ,

   – την ενίσχυση της διαφάνειας της δράσης των ΤΕΑ και την καλύτερη ενημέρωση των ασφαλισμένων,

   – την αναβάθμιση της εποπτείας των ΤΕΑ, η οποία, από 1/1/2025, ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί η οργανωτική και επιχειρηματική επάρκεια των ΤΕΑ, να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό και να συγκεντρωθεί η εποπτεία σε μία ενιαία αρχή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, (σήμερα, ισχύει τριμερές σύστημα εποπτείας: υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς),

   – την ομοιόμορφη φορολογική αντιμετώπιση των προϊόντων της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (ΤΕΑ και ομαδικά ασφαλιστήρια).Ειδικά, ως προς τη φορολόγηση των παροχών των ΤΕΑ, προβλέπεται κλιμακωτή φορολόγηση, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου. Όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση, η οποία μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικά εισοδήματα κατά τη συνταξιοδότηση.

   Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης, μέσω της οποίας διασφαλίζεται πραγματικό συμπληρωματικό εισόδημα, καθ’ όλη τα διάρκεια της συνταξιοδότησης.

   Απασχόληση συνταξιούχων

   Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

   Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

   Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

   Απασχόληση συνταξιούχων αναπηρίας

   Από 01/01/2024, θεσπίζεται, για πρώτη φορά, ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας.

   Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρέπεται να εργαστεί, μετά τη συνταξιοδότησή του, λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ταμεία, πλην του π. ΙΚΑ. Εάν συνταξιοδοτείται από το π. ΙΚΑ, επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του, λόγω αναπηρίας.

   Με τις νέες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

   Συνταξιοδότηση με οφειλές

   Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα, δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι, λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ.

   Ειδικότερα, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ). Για το ποσό από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ (6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ, για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις, μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

   Ως κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τίθενται τα εξής:

   – όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ),

   – συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τους και

   – πληρωμή εισφορών για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

   Απονομή επικουρικών συντάξεων

   Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους – κυρίως του Δημοσίου – που, με το τωρινό καθεστώς, για να λάβουν την σύνταξη, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα.

   Με την ενοποίηση κανόνων, όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξή τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους.

   Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 αιτήματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε αναμονή για τουλάχιστον δύο χρόνια θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα, μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση.

   Επίδομα μητρότητας

   Λαμβάνουν, για πρώτη φορά, την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας και οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, στο πεδίο της ανατροφής τέκνου.

   Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

   Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, που, με την ισχύουσα νομοθεσία, λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.

   Με τη νέα διάταξη, θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν.

   Ενεργός ΑΜΚΑ και υγειονομική περίθαλψη

   Η διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, προσαρμόζει τη νομοθεσία στα νέα διακριτά στάδια έκδοσης και ενεργοποίησης του ΑΜΚΑ και έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος και, συγκεκριμένα, να αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν μένουν ή/και δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα, για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά, επιβαρύνοντας οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές.

   Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη. Όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

   Επίδομα προσωπικής διαφοράς

   Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα και σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, καταβάλλει για δεύτερη φορά εντός του 2023 έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά.

   Συνταξιούχοι, με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200 ευρώ, αναλόγως τους ύψους της σύνταξής τους.

   Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων:

   – έως 700 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ,

   – από 700,01 ευρώ έως 1.100 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ,

   – από 1.100,01 ευρώ έως 1.600 ευρώ, θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ.

   Προπληρωμένη κάρτα

   Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για μία καινοτόμο παρέμβαση που ως στόχο έχει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο πληρωμής των επιδομάτων, αφού το σύνολο αυτών, πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ, θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά, μέσω μίας προπληρωμένης κάρτας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

   Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ, για το υπόλοιπο ποσό, παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

   Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου, αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

   Σύνταξη σε ορφανά τέκνα

   Ενοποιούνται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα, (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016).

   Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα, (πριν ή μετά το 2016).

   Με αυτόν τον τρόπο, ορφανά τέκνα που έχαναν τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους, μόλις συμπλήρωναν τα 18 τους έτη, εάν ο θάνατος γονέα είχε επέλθει προ του 2016 και δεν σπούδαζαν, πλέον θα την λαμβάνουν για έξι επιπλέον χρόνια, όπως ακριβώς συμβαίνει, όταν ο θάνατος του γονέα επήλθε, μετά το 2016.

   Σύνταξη σε ορφανά τέκνα με αναπηρία

   Ενοποιούνται οι κανόνες χορήγησης σύνταξης στα αμφοτεροπλεύρως (που έχουν χάσει και τους δύο γονείς) ορφανά τέκνα με βαριές αναπηρίες και αίρεται η ανισότητα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

   Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση, επεκτείνεται ρητώς στο Δημόσιο και στο πρώην ΝΑΤ η εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης, που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ο θανών γονέας προέρχεται από τον Ιδιωτικό τομέα, η οποία προβλέπει ότι τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με βαριά αναπηρία λαμβάνουν το 100% της σύνταξης των γονέων τους (από 50% που ισχύει με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο).

   Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων

   Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από το 2002 έως σήμερα, οι συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου οδήγησαν σε ασάφεια ως προς την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή του ΟΓΑ, η οποία δημιουργούσε πολυδιάσπαση και ανασφάλεια δικαίου στους ιδιοκτήτες. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι βρίσκονταν εκτεθειμένοι στις αμφισβητήσεις των ασφαλιστικών φορέων ως προς την υποχρέωση καταβολής εισφορών και, αργότερα, για την απονομή της σύνταξής τους.

   Με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, μπαίνει τέλος στο κατακερματισμένο νομοθετικό καθεστώς και, πλέον, όλοι οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δυναμικότητας έως 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, θα υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και όχι στον π. ΟΑΕΕ.

   Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να συνεχίσει να τους αναγνωρίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος των προηγούμενων ετών, για τον οποίο έχουν καταβάλει εισφορές στον π. ΟΓΑ.

   Όσοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υπάγονται στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ.

   Αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας

   Μέχρι σήμερα, αρμόδια, για να διεξάγει ελέγχους για τυχόν παραβάσεις για υποδηλωμένη εργασία ήταν μόνο η Επιθεώρηση Εργασίας.

   Πλέον, δυνατότητα ελέγχων και επιβολής προστίμων έχουν και οι ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ σε περίπτωση που, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές για τις οποίες έχουν δηλωθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό από αυτό που έχει δηλωθεί και επί του οποίου καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

   Στόχος είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχου και η προώθηση της νόμιμης απασχόλησης, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη «μαύρη» εργασία.

   Παράταση προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ για έναν χρόνο

   Από 1/1/2023, δόθηκε η δυνατότητα σε εργαζόμενους που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική του e-ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά, να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ. Η διαδικασία γίνεται απλά με την υποβολή αίτησης στο be.teka.gov.gr, «Πλατφόρμα 1», μέχρι 31/12/2023.

   Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τις 31/12/2024.

   Στόχος είναι η ευρύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΚΑ και τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους, όπως είναι ο έλεγχος των αποταμιεύσεών τους και η απευθείας χρηματοδότηση της δικής τους σύνταξης.

   Επισημαίνεται ότι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο  be.teka.gov.gr, «Πλατφόρμα 2», χωρίς χρονικό περιορισμό, εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και εντεύθεν.

   Χορήγηση επικουρικής σύνταξης σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων που λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ

   Με την παρούσα διάταξη, αποκαθίσταται μία διαχρονική αδικία για ασφαλισμένους που, ενώ κατέβαλαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης (στο π. ΤΕΑΠΥΚ), δεν λάμβαναν επικουρική σύνταξη, εάν έπαιρναν τη βασική σύνταξη του πρώην ΟΓΑ.

   Από εδώ και στο εξής, εφόσον έχουν πληρωθεί εισφορές στο πρώην ΤΕΑΠΥΚ, οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον π. ΟΓΑ.

   Διευκόλυνση συμπλήρωσης απαιτούμενων ενσήμων για το έτος της πανδημίας (2020) για τη λήψη μειωμένης σύνταξης

   Δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους, παλαιούς ασφαλισμένους, που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, να τα συμπληρώσουν, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη, υπολογίζοντας προς τον σκοπό αυτό τα ένσημα του έτους 2019.

   Αναστολή αύξησης επιτοκίου οφειλών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης

   Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ καθιστά τα επιτόκια που ισχύουν για τις ρυθμίσεις οφειλών πολύ υψηλά και απαγορευτικά για υπαγωγή οφειλετών στις ρυθμίσεις αυτές, γεγονός που μας οδηγεί στην προτεινόμενη ρύθμιση αναστολής της αύξησης των επιτοκίων που επιβαρύνουν ρυθμισμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στις υποχρεώσεις του νοικοκυριών.

   Ασφάλιση των φοιτητών κατά την πρακτική άσκηση

   Αποσαφηνίζεται ο νόμος και καθίσταται ανεμπόδιστη η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που διεξάγουν την πρακτική άσκηση, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις.

   Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους

   Αποσαφηνίζεται ότι η μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο ανήκει στις διευκολύνσεις που παρέχονται μόνο σε ανέργους και αναζητούντες εργασίας που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

   Σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων

   Δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται  με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις 12 ημέρες μηνιαίως.

   Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

   Εξαιρέσεις στο δηλούμενο εισόδημα για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

   Εξαιρείται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που χορηγείται σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους.

   Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η στήριξη των ατόμων αυτών, τα οποία ανήκουν σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Άδ. Γεωργιάδης: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο  

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο» δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις συντάξεις αναπηρίας, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι, μέχρι σήμερα, όσοι λάμβαναν σύνταξη αναπηρίας, δεν μπορούσαν να εργαστούν, γιατί, αν εργάζονταν, αυτομάτως θα έχαναν τη σύνταξη αναπηρίας.

Όπως είπε, με την προτεινόμενη ρύθμιση του νομοσχεδίου, εφόσον κάποιος μπορεί να εργάζεται και επιθυμεί να αυξήσει το εισόδημά του, θα μπορεί να το κάνει και θα λαμβάνει το εισόδημά του από την εργασία του, αλλά και τη σύνταξη αναπηρίας.

Αναφορικά με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ένας συνταξιούχος εργαζόμενος θα κερδίσει κατά μέσο όρο τον χρόνο από αυτήν τη ρύθμιση 2.200 ευρώ, ενώ τα ένσημα, που θα καταβάλει, θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξαίρεσης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον κ. Χατζηδάκη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ρητή εξαίρεσή τους από το τεκμαρτό εισόδημα.

Σχετικά με τους εποχικούς εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τα εξής: «Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικού δυναμικού στον τουρισμό και στην εστίαση τους χειμερινούς μήνες και πολλοί δουλεύουν “μαύρα”, για να μην χάνουν το εποχικό επίδομα. Με το νέο νομοσχέδιο, θεσπίζουμε ότι μπορούν να δουλεύουν, μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή 12 ημέρες τον μήνα και να λαμβάνουν ολόκληρο το επίδομα.

Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να λύσουμε δύο ζητήματα: πρώτον, να προσφέρουμε νόμιμους εργαζομένους στις επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών και τα Σαββατοκύριακα και δεν βρίσκουν εργαζόμενους και, δεύτερον, να αυξήσουμε το νόμιμο εισόδημα των ανθρώπων που λαμβάνουν το εποχικό επίδομα τον χειμώνα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι, όσο η κυβέρνηση χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά από τη μία με ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη με σύνεση, ώστε να μην τεθεί ξανά η χώρα σε κίνδυνο, η Ελλάδα θα πηγαίνει ολοένα και καλύτερα. «Αν τηρούμε αυτές τις δύο αρχές, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα για το μέλλον» διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης.