Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η Lamda Development δεν θα χρειαστεί να λάβει τραπεζική χρηματοδότηση και το 2024 για τα έργα στο Ελληνικό, εκτίμησε χθες το οικονομικό επιτελείο της εταιρείας μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 9μηνου.

Τα υφιστάμενα κεφάλαια επαρκούν με δεδομένο ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι πάνω από τις αρχικές προσδοκίες.

Με βάση τα στοιχεία 9μηνου που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη από τη Lamda, οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις – μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό τους πρώτους εννέα μήνες ανήλθαν σε 241 εκατ. και τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, τα οποία αναμένεται να αναγνωριστούν σταδιακά στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων την 30.09.2023, σε 253 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές πωλήσεις που θα έχουν «κλείσει» έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασης στους αναλυτές, θα διαμορφωθούν σε 900 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα έσοδα στο Ελληνικό προέρχονται από την πώληση κατοικιών. Στην πρώτη φάση της μεγάλης ανάπτυξης (μέχρι το 2026) θα κατασκευαστούν 1.543 κατοικίες, συνολικής ακαθάριστης εμπορικής έκτασης (GSA) 244,2 χιλ. τ.μ. Τα συνολικά έσοδα θα διαμορφωθούν σε 2,289 δις. ευρώ, το μικτό κέρδος σε 869 εκατ., το περιθώριο μικτού κέρδους 38%, ο μέσος όρος τιμής πώλησης ανά τ.μ. είναι 9,4 χιλ. ευρώ, και το μέσο μικτό κέρδος ανά τ.μ. 3,6 χιλ. ευρώ.

Τα στελέχη της Lamda, απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το αν λόγω της ακρίβειας το τελευταίο διάστημα παρατηρείται επιβράδυνση της κίνησης στα εμπορικά κέντρα του ομίλου (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet Athens), ανέφεραν ότι η γενικότερη εικόνα είναι ανοδική. «Έχουν γίνει αναπροσαρμογές των ενοικίων, ενώ δεν έχουμε διαπιστώσει επιβράδυνση πωλήσεων στα εμπορικά κέντρα, το αντίθετο έχουμε θετικές επιδόσεις. Παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι πιο μέτριος σε επιδόσεις, ενόψει των Χριστουγέννων, όμως η περίοδος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είναι πολύ δυνατοί μήνες» σημείωσαν σχετικά.