Χρονιά ρεκόρ εκτιμάται ότι θα είναι το 2023 για τη Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, με την επιβατική κίνηση του 10μηνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος) να έχει «απογειωθεί». 


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου, ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, κατά τη διάρκεια των πρώτων 10μηνών, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της εταιρείας εξυπηρέτησαν στο σύνολό τους, 32,3 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο κατά 8,4% σε σχέση με το 2022 και ακόμη υψηλότερα κατά 12 % έναντι του 2019.

Η επιβατική κίνηση το 2023 αναμένεται να προσεγγίσει τα 33,8 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση, έναντι 31,2 εκατ. το 2022. Οπως ανέφερε ο κος Βήλος, οι δέκα κορυφαίες αγορές του εξωτερικού ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Αυστρία, το Ισραήλ και η Τσεχία. 

«Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους, αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών, όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση, δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει την συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργειών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας» τόνισε μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

Αναφορικά με τον ρόλο της Fraport Greece στην προσέλκυση τουριστικών ροών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως είπε ο κος Βήλος αναφέρθηκε ως εξής:

– Επενδύσαμε συνολικά πάνω από 1,8 δισ. για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών πυλών εισόδου στη χώρα.

– Κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 50 εκ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων ενώ ήδη σχεδιάζουμε περαιτέρω επεκτάσεις σε ορισμένα από αυτά όπως π.χ. στη Σαντορίνη.

– Παρέχουμε σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς και περιφερειακούς μήνες.

– Συμπράττουμε με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς, χαράσσοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές στόχους.

– Προωθούμε τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, καθώς και μέσω των δικών μας καναλιών επικοινωνίας, όπως είναι τα social media και το περιοδικό μας ”Incredible Greece”.

– Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλες τις αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να διατηρούνται τα υφιστάμενα δρομολόγια, αλλά κυρίως να προσελκύονται νέα σε όλους τους προορισμούς που εξυπηρετούμε.

Τέλος αναφορά έκανε και στις προκλήσεις για το αύριο του τουρισμού στη χώρα:

– Έλλειψη προσωπικού σε όλη την τουριστική αλυσίδα με αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο εξυπηρέτησης.

– ‘Ανοδος του επιπέδου τιμών με επίπτωση στη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.

– Επιδείνωση της σχέσης ποιότητας τιμής που εντείνει τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες.

– Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες τουριστικές ροές.

– Αλλαγή στρατηγικής από το «ήλιος και θάλασσα» σε πιο ολοκληρωμένες/εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες.

– Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με αλλαγή κουλτούρας και επιχειρησιακού μοντέλου από όλους του εμπλεκόμενους φορείς.

– Γεωπολιτική αστάθεια, στην ευρύτερη περιοχή με δυνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

– Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάγκη για επενδύσεις με περιβαλλοντικά θετικό πρόσημο και με επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες.