Η Ελλάδα διαρκώς βελτιώνει τη θέση της ως διεθνής εκπαιδευτικός προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2023. Όπως δημοσιεύονται ετησίως από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), όλο και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισμό.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σχετική διεθνή λίστα και πλέον κατατάσσεται 8ος πιο δημοφιλής προορισμός για Αμερικανούς φοιτητές, με 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στην Ελλάδα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2021/22. Η Ελλάδα είχε καταταχθεί 9η το 2022 και 17η το 2018, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική της χώρας ως κορυφαίου προορισμού για Αμερικανούς φοιτητές, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Αντίστοιχα αυξανόμενος είναι ο αριθμός και των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, καθώς συνολικά 2.539 Έλληνες φοιτητές σπούδασαν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022/23, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Σχεδόν οι μισοί από τους Έλληνες φοιτητές στις ΗΠΑ (1.141) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, 790 φοιτητές παρακολούθησαν προπτυχιακά προγράμματα, και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα. Κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2.407 Έλληνες φοιτητές είχαν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα στατιστικά αυτής της χρονιάς, και το γεγονός ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, με γέμισαν με μεγάλη χαρά. Πρόκειται για πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα, τα οποία έχουν θετική επίδραση στους νέους μας, στις οικονομίες μας, και στις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε επιτύχει πολλά και γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα», ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης.

Σχετικά με το Open Doors

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) πραγματοποιεί ετήσιες στατιστικές έρευνες για τις δραστηριότητες διεθνών ακαδημαϊκών ανταλλαγών εντός και εκτός των ΗΠΑ, από το 1948. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται κάθε χρόνο ως το Open Doors Report on International Educational Exchange από το 1955. Το Open Doors project υποστηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και υποστήριξη από το ΙΙΕ. Περισσότερες πληροφορίες για τo Open Doors 2023 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://opendoorsdata.org/.