Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ

«Άδικη», «άστοχη» «ασύμβατη με τις άλλες πολιτικές μεταρρύθμισης και (ψηφιακού) μετασχηματισμού που ακολουθούνται» και «αντιαναπτυξιακή» χαρακτηρίζει τη συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Με κείμενο παρέμβασης του, σε δημοσιογραφικό αφιέρωμα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σημειώνει τα ακόλουθα:

-«Η συζήτηση που άνοιξε το υπουργείο Οικονομικών για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με σκοπό την κατάθεση νομοσχεδίου, είναι πολλαπλώς προ προβληματική – και πολλά άλλα…

Κατ’ αρχάς είναι άδικη και επιπλέον είναι άστοχη και ασύμβατη με τις άλλες πολιτικές μεταρρύθμισης και (ψηφιακού) μετασχηματισμού που ακολουθούνται.

Άδικη διότι όλα τα οριζόντια μέτρα και ιδίως τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι από τη σύλληψή τους άδικα: δεν συλλαμβάνουν όσους φοροδιαφεύγουν αλλά τσουβαλιάζουν όλους να πληρώνουν κάτι ανεξαρτήτως εσόδων, εξόδων και κερδών.

Είναι άδικη και άστοχη διότι ζούμε σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι απεριόριστα – και μάλιστα ειδικά για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή οι ψηφιακές λύσεις είναι ατελείωτες.

Αν το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ ή άλλοι φορείς δυσκολεύονται να τις βρουν και να τις εφαρμόσουν ή δεν γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα ψηφιακά εργαλεία και η αγορά, μπορούν να ζητήσουν αρμοδίως βοήθεια και συμβολή.

Οι Έλληνες επιστήμονες, ειδικά οι μηχανικοί και ειδικότερα το ΤΕΕ είμαστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, γιατί, μεταξύ πολλών άλλων λόγων, οι φοροφυγάδες λειτουργούν εις βάρος αυτών που πληρώνουν και είναι οι περισσότεροι.

Η συζήτηση αυτή είναι επιπλέον αντι-αναπτυξιακή, διότι σε μια εποχή που πρέπει να εστιάζουμε στη διάχυση των πρωτοφανών πόρων που έχουμε από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στην έγκαιρη υλοποίηση των έργων που σχεδιάζονται, με σφικτά χρονοδιαγράμματα, επιλέγεται και πάλι η εσωστρεφής συζήτηση για τη φορολόγηση και μάλιστα ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών.

Απλά υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες -και δη οι μηχανικοί- είναι αυτοί που στηρίζουν ολόκληρη την οικονομία στην υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Και να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις δεν στηρίζονται από κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά αυτοχρηματοδοτούν τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους.

Η συζήτηση για την τεκμαρτή φορολόγηση είναι επίσης αόριστη και θολή διότι από τη μία πλευρά το υπουργείο Οικονομικών στοχοποιεί, με τις ανακοινώσεις του, τους ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή συγκεκριμένα επαγγέλματα διανοητικής εργασίας) αλλά στους αριθμούς που παραθέτει σε ατομικές επιχειρήσεις (δηλαδή σε κάθε οικονομική δραστηριότητα).

Σε αυτό το θολό, αόριστο, άχαρο και άδικο τοπίο προθέσεων ρυθμίσεων δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Το ΤΕΕ, έχοντας θεσμικό ρόλο και υποχρέωση εκπροσώπησης των μηχανικών, θα επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις όταν το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάσει κείμενο νομοσχεδίου».

 

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]