Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία συνεχίζει να επενδύει η βιομηχανία πλαστικών Alpla Greece.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές η δρ. Ευγενία Τσαρτόλια, γενική διευθύντρια της ALPLA Packaging Greece, στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, «η εταιρεία επιδιώκει διεθνώς να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς βιώσιμων πλαστικών συσκευασιών».

Σημειώνεται ότι η Alpla Greece προέκυψε μετά την εξαγορά της εταιρείας πλαστικών Αργώ από τον αυστριακό όμιλο Alpla το 2018 και κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται στους κλάδους του φαρμάκου, των καλλυντικών, των απορρυπαντικών, των αγροχημικών και των τροφίμων. «Στα ιδιόκτητα εργοστάσια ανακύκλωσης της ALPLA σε όλο τον κόσμο έχουν επενδυθεί από το 2021 πάνω από 50 εκατ. ευρώ και σήμερα η δυναμικότητα παραγωγής αγγίζει τους 277.000 τόνους ανακυκλωμένου υλικού. Κανένας κόκκος πλαστικού δεν πάει χαμένος, καθώς στηρίζουμε την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία (Bottle to bottle), τη μείωση των αποβλήτων και συνεπώς του ανθρακικού αποτυπώματος», σημείωσε η δρ. Τσαρτόλια.

Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, σημείωσε ότι η Alpla Greece επενδύει το 7% του τζίρου της ετησίως, ενώ τη τελευταία δεκαετία έχει δαπανήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, ο τζίρος το 2022 διαμορφώθηκε στο ποσό των 38,180 εκατ. ευρώ με το 34% να προέρχεται από την αγορά καλλυντικών, το 32% από τον τομέα της υγείας, το 25% από χημικά και απορρυπαντικά και το υπόλοιπο από τρόφιμα. Για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι ο τζίρος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Όπως επισημάνθηκε τα προϊόντα της Alpa Greece βρίσκονται σε περισσότερες από 30 χώρες με τις εξαγωγές να αποτελούν το 30% του τζίρου της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η διοίκηση αναφέρθηκε αναλυτικά  στις προσπάθειες που καταβάλλει o αυστριακός πολυεθνικός όμιλος να ενσωματώσει τις αρχές της βιωσιμότητας σε όλη του την παραγωγή. Επίσης, σημειώθηκε ότι η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (Post-Consumer Recycled, PCR) στην άκαμπτη πλαστική συσκευασία βρίσκει ήδη εφαρμογή στην παραγωγή φιαλών PET και HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας), με ποσοστό PCR από 25% έως 100%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία και στον επανασχεδιασμό των συσκευασιών. Με την προσέγγιση «Design for Recycling», η Αlpla επιχειρεί να κάνει ευκολότερη την ανακύκλωση με τη χρήση λιγότερων υλικών, μειώνοντας το βάρος της συσκευασίας και εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΠΕ, Χαρίλαος Πανόπουλος, δήλωσε: «Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου μας. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων, επανασχεδιασμένων συσκευασιών που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ή να επαναχρησιμοποιηθούν. Είμαστε περήφανοι για τις προσπάθειες των μελών μας, όπως η εταιρεία Alpla και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης».