Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε νέα περίοδο εισέρχεται η Intrakat, έπειτα από το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Άκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ) έχοντας πλέον να διαχειριστεί την ενσωμάτωση της στον όμιλο.

Ο νέος όμιλος Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο 370 έργων σε εξέλιξη, ανεκτέλεστο 5 δις., ετήσιο κύκλο εργασιών 1 δισ. και 3.000 εργαζόμενους.

Η συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα  σύμβουλο της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου, θα ολοκληρωθεί άμεσα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η Intrakat είναι έτοιμη τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και χρηματοοικονομικά για να υποδεχτεί την Άκτωρ.

Το μέγεθος του νέου ομίλου της Intrakat της δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης σημαντικού τμήματος της πίτας των έργων που δρομολογούνται στην Ελλάδα πρωτίστως, ύψους 40 δις. ευρώ, αλλά και στη Ρουμανία, χώρα στην οποία η Άκτωρ έχει ανεκτέλεστο έργων της τάξεως του 1,2 δις. ευρώ.

Οριστικές αποφάσεις για το πως η Άκτωρ θα ενσωματωθεί στον Όμιλο Intrakat δεν έχουν ανακοινωθεί. Αρχικά θα καταστεί θυγατρική της Intrakat, ενώ τώρα σειρά έχουν τυπικές διαδικασίες (μεταφορά μετοχών της Άκτωρ, αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ίδιας και των θυγατρικών της κα.).

Η ενσωμάτωση της Άκτωρ από την Intrakat θα γίνει σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο η κατασκευαστική αγορά έχει υψηλό ανεκτέλεστο τόσο από έργα του δημοσίου, όσο και ιδιωτικά. Καθώς έχει προηγηθεί η δεκαετής οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των τεχνικών εταιρειών από στελέχη, και εργατικό δυναμικό, το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων ανθρώπινων πόρων έχει καταστεί μείζον.

Σε αυτόν τον τομέα εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της Intrakat προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των έργων που έχει αναλάβει.

Η εν λόγω εξαγορά φέρνει και νέες ισορροπίες στην κατασκευαστική αγορά. Οι εισηγμένες μεγάλες εταιρείες του κλάδου (7ης τάξεως) από πέντε θα περιοριστούν σε τέσσερις, ενώ διεργασίες θα υπάρξουν και στις διάφορες κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν οι δύο εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από τον Όμιλο Intrakat προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον Όμιλο Ελλάκτωρ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Intrakat, σε διάστημα 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.