Συγκλονισμένοι από τις εικόνες καταστροφών που αντίκρισαν κατά την επίσκεψη τους στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας δήλωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας που βρέθηκαν στην περιοχή μετά από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η Θεσσαλία είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Επισήμανε ότι η Ευρώπη θα «πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δυναμικά, να δημιουργήσει μηχανισμούς άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγμα το Γεωργικό Αποθεματικό που σήμερα προβλέπεται και μπαίνει στο ταμείο για κάθε έτος είναι μικρό, είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δημιουργούνται».

Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στη πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα σύμφωνα με τη οποία κάθε Κράτος-Μέλος της Ε.Ε. θα μπορεί να αξιοποιεί το 2% των χρημάτων της ΚΑΠ «για τη αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε του Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι «ξεκομμένο» από το άλλο, αντίθετα θα είναι υποστηρικτικό του άλλου έχοντας ως στόχο την θωράκιση της Θεσσαλίας.

«Θα ακολουθήσουν επιμέρους συζητήσεις γιατί εμπλέκονται τουλάχιστον 3-4 υπουργεία. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Είμαι αισιόδοξος» είπε σχετικά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές όπως η λίμνη Κάρλα, όπου περίπου 180.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, έργο που αποτελούσε τον βασικό αγωγό τροφοδοσίας για το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή, με τον Προέδρου του ΤΟΕΒ, Αθανάσιο Μαρκινό να τους ενημερώνει ότι σύμφωνα με μελέτη, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Εκεί, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία των υπουργών Γεωργίας ότι οι πλημμύρες από την κακοκαιρία «Daniel» είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από το νερό περί τα 1,1 εκατομμύρια στρέμματα. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο όπως είπε, καθώς χάθηκαν 85 χιλιάδες αιγοπρόβατα, 20 χιλιάδες χοιρινά, 10 χιλιάδες βοοειδή και πάνω από 100 χιλιάδες μελισσοσμήνη.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των ευρωπαίων υπουργών πραγματοποίησε επίσκεψη σε τυροκομείο της Λάρισας, αλλά και στο κανάλι της Λίμνης Κάρλα στο Στεφανοβίκιο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Πέτρος Ξενοφών ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και δήλωσε συγκλονισμένος για τις εικόνες που αντίκρισε κάνοντας λόγο για «βιβλική καταστροφή».

«Η κλιματική αλλαγή έχει επιταχυνθεί και τα προβλήματα πλέον δεν είναι τοπικά» τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, προσθέτοντας «πρέπει να δράσουμε μαζί, όπως σήμερα, «μόνο μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».

Ο υπουργός Γεωργίας της Μάλτας, Anton Refalo επισήμανε ότι είναι «συντετριμμένος από όλη αυτή την καταστροφή και νομίζω ότι αυτό που συνέβη εδώ μας διδάσκει ένα πολύ σημαντικό μάθημα σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός καθώς και ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας.

Στην αντιπροσωπεία των ευρωπαίων συμμετείχαν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.