Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, όσο και τα παλαιά ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ που επικαιροποιούνται, εμπλουτίζονται με σχεδιασμό Ανθεκτικότητας και αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς. Επεσήμανε παράλληλα ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα 226 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που υλοποιεί το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κατά την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που διοργάνωσε χθες 2 Νοεμβρίου 2023 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα:  «Η Ανθεκτικότητα υποδομών και περιοχών, σήμερα και αύριο: προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, για τον πράσινο μετασχηματισμό»

Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης η προώθηση πράσινων τεχνολογιών»

Τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενθάρρυνση της χρήσης πράσινων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των ρύπων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδίως στις αστικές περιοχές επεσήμανε η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στην ομιλία της στο 3ο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος. 

Η Υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, ο οποίος θα ενθαρρύνει τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές μορφές μεταφορών. Η κα. Αλεξοπούλου τόνισε πως οι δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνουν την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αύξηση των υποδομών φόρτισης αλλά και τη σημασία της δημιουργίας ευνοϊκού νομικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και την ανάγκη εκπαίδευσης για την ομαλή υιοθέτησή τους. Τέλος, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας έτσι το μήνυμα της ανάγκης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η ομιλήτρια ανακοίνωσε ενίσχυση των προγραμμάτων ηλεκτροκίνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η καύση ορυκτού άνθρακα επιβαρύνει πολύ την ατμόσφαιρα και τη ζωή μας, η οποία έχει στηθεί πάνω σ’ αυτό το μοντέλο. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει. Ελάτε να δούμε ένα πολύβουο σημείο της πόλης, όπως το Φαληρικό Δέλτα δίπλα μας: Δεκάδες χιλιάδες θερμικοί, πολύβουοι κινητήρες ρυπαίνουν και ηχορυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καθιστώντας δύσκολη την ζωή όλων. Αν ξαφνικά έσβηναν; Αν όλα τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα φορτηγά κινούνταν χωρίς θερμικό κινητήρα; Πόσο θα άλλαζε η ζωή μας; Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω στο κέντρο της πόλης, ελάτε να παρακολουθήσουμε  δυο πολίτες. Ο ένας προσπαθεί να προσεγγίσει με αυτοκίνητο ο άλλος με ηλεκτρικό ποδήλατο. Αναλογιστείτε πόσο πιο γρήγορα, εύκολα και μ’ ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα θα κινηθεί ο δεύτερος. Θέλω σ’ αυτό το σημείο να σας διαβεβαιώσω πως τα προγράμματα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, τόσο όσον αφορά στα οχήματα όσο και στις υποδομές φόρτισης. Προφανώς το ηλεκτρικό ταξί, το ηλεκτρικό σκούτερ και το ηλεκτρικό ποδήλατο, αποτελούν μέρος της λύσης για βιώσιμες μεταφορές εντός πόλης. Ειδικά αν η ενέργεια που καταναλώνουν παράγεται από ΑΠΕ»

Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Νίκος Ταγαράς: Σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση στη χώρα

Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μεγάλο έργο της κατάρτισης του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που υλοποιείται από το ΤΕΕ και θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο  για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και την οριοθέτηση των χρήσεων γης, όσο και για την ασφάλεια δικαίου και τις επενδύσεις αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία 226 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στο 70% της ελληνικής επικράτειας, «εκεί όπου δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός ή εκεί όπου υπήρξε έχει ξεπεραστεί από τις νέες συνθήκες», όπως είπε ο κ. Ταγαράς. Τα νέα πολεοδομικά σχέδια θα λαμβάνουν υπόψη την κλιματική κρίση, θα επικαιροποιούν και θα εμπλουτίζουν τις μελέτες (πχ με οριοθέτηση ρεμάτων, κυκλοφοριακές και γεωλογικές μελέτες). «Όλος αυτός ο σχεδιασμός αναφέρεται σε έναν προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε τρία χρόνια» τόνισε ο κ. Ταγαράς, 

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το άλλο σημαντικό έργο με πόρους του ΤΑΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης που «είναι το εθνικό στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε όλοι μαζί για να ανοίξουμε ορίζοντες στον χώρο με ασφάλεια δικαίου». Όπως εξήγησε ο κ. Ταγαράς, μέσω του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη οι χρήστες θα έχουν διαθέσιμη για κάθε σημείο όλη την πληροφορία με ασφάλεια περιεχομένου και δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης προς κάθε κατεύθυνση, όπως επίσης πληροφορίες για ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές, οικοδομήσιμους χώρους κλπ. «Είναι μία διαδικασία που συνέπεσε με το επενδυτικό ενδιαφέρον που είναι σήμερα τεράστιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Για να πετύχουμε αύξηση ποιότητας ζωής πρέπει να έχουμε βιώσιμο αστικό περιβάλλον»

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Net Zero Cities και την ελληνική συμμετοχή σε αυτό παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης σημειώνοντας ότι «για να πετύχουμε αύξηση ποιότητας ζωής πρέπει να έχουμε ένα αστικό περιβάλλον όπου θα νοιώθουμε καλά μέσα σε αυτό». Στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα  Net Zero Cities 6 ελληνικές πόλεις, από τις συνολικά 100 ευρωπαϊκές που μετέχουν στο πρόγραμμα, δεσμεύτηκαν για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Οι πόλεις αυτές είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Τρίκαλα, Ιωάννινα και Καλαμάτα. Παράλληλα, υπάρχουν είκοσι ελληνικές πόλεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με το Δήμο Κοζάνης να μετέχει ως pilot city στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς λειτουργίας της πόλης και ένα ολιστικό σχέδιο βιωσιμότητας όπου υπάρχει και η συμμετοχή και συμφωνία της τοπικής κοινωνίας. Όπως τόνισε επίσης ο Ε. Μπακογιάννης «83 δήμοι έχουν υπογράψει ΜοU» για την πράσινη μετάβαση έως το 2050. Αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Ελληνική Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων η οποία προσφέρει πληροφόρηση γύρω από το πρόγραμμα Net Zero Cities.

 

Γιάννης Ξιφαράς: «Αλλαγή μοντέλου στις προμήθειες αστικών λεωφορείων»

Στη «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση της αγοράς των ΚΤΕΛ, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, μεταρρύθμιση που όπως τόνισε φέρνει την ελληνική νομοθεσία σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως εξήγησε ο Γ. Ξιφαράς, στο Υπουργείο «ωριμάζουμε
τις συνθήκες για να προχωρήσουμε σε κατά τόπους διαγωνισμούς ανά περιοχή με συγκεκριμένες προδιαγραφές, σε ότι αφορά στην τεχνολογία των λεωφορείων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ικανοποίηση των επιβατών».

Ο Γ. Ξιφαράς, με αφορμή την προμήθεια των 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρουσίασε την αλλαγή μοντέλου στις προμήθειες αστικών λεωφορείων καθώς όπως είπε το προηγούμενο μοντέλο των μαζικών προμηθειών σε μεγάλα χρονικά διαστήματα είχε οδηγήσει σε απαρχαιωμένους στόλους και πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις. Ανέφερε ότι ο επόμενος διαγωνισμός για τις προμήθειες λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αφορά στην προμήθεια και ηλεκτρικών αλλά και λεωφορείων υδρογόνου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, ο διαγωνισμός της οποίας ετοιμάζεται στο υπουργείο σε επίπεδο τεχνικών όρων και προδιαγραφών.
Σε ότι αφορά στην προσβασιμότητα παραδέχθηκε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε», προσέθεσε ωστόσο ότι γίνονται σχετικά βήματα όπως για παράδειγμα η εφαρμογή που θα εγκαινιαστεί σύντομα για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας με την οποία θα ενημερώνονται τα άτομα ΑΜΕΑ για τυχόν προβλήματα στις μετακινήσεις και εναλλακτικές διαδρομές.

 

Δημήτρης Ανδριόπουλος: Η χώρα έχει την ευκαιρία να επενδύσει στην αειφορία και βιωσιμότητα

Στρατηγική επιλογή της  Dimand ήταν να μην επιβαρύνει με νέο κτιριακό όγκο το απόθεμα της χώρας ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand ΑΕ, εξηγώντας την στρατηγική της εταιρείας να επενδύσει σε παλιά βιομηχανικά και ιστορικά κτίρια, όπως ο Παπαστράτος, το Μινιόν και πολλά ακόμα. Από τα 600 χιλιάδες τ.μ. αυτών των κτιρίων, η  Dimand κατεδάφισε περίπου τα 400 χιλιάδες τ.μ., έχτισε εμβαδό περίπου 100 χιλιάδων τ.μ. ενώ 100 χιλιάδες τ.μ. ανακαινίστηκαν και δόθηκαν για νέες χρήσεις. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επαγγελματικών κτιρίων που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον των πράσινων πόλεων και στην ανθεκτικότητα» τόνισε ο Δ.  Ανδριόπουλος, σημειώνοντας ότι «η δική μας συμμετοχή από το 2008 αφορά μόνο σε πράσινα πιστοποιημένα κτίρια.»
Σε ότι αφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας εκτίμησε ότι καθώς η χώρα εμφανίζεται ουραγός σχεδόν σε όλους τους τομείς που αφορούν στην αειφορία και στη βιωσιμότητα, έχει την ευκαιρία να επενδύσει σε αυτούς τους κλάδους αξιοποιώντας τα καλύτερα διεθνή παραδείγματα και πρακτικές.

 

Βασίλης Μαγκλάρας: Ολοκληρώνεται η αδειοδότησης της επένδυσης στο Θριάσιο 

Ολοκληρώνεται η αδειοδότηση για την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης στο Θριάσιο, ανέφερε ο κ. Βασίλης Μαγκλάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΘΕΚ ΑΕ, η οποία πρόκειται για μία μοναδική και πρωτοπόρα επένδυση στον τομέα των logistics, όπως είπε. Όπως έκανε γνωστό, θα είναι μία μηδενικών εκπομπών ρύπων επένδυση, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να καταστεί και παραγωγός ενέργειας. Επιπλέον, όπως είπε, θα διέρχεται και τρένο εν μέσω των εγκαταστάσεων, προκειμένου να επιτυγχάνονται συνδυασμένες μεταφορές, έτσι ώστε να αλλάξει ο χάρτης των logistics στην Ελλάδα.

 

 

Σωκράτης Μπαλτάς: Απαιτείται ορθολογική εκμετάλλευση των χρήσεων γης

Την ανάγκη να δούμε τις παραγωγικές και πράσινες πόλεις σε όλο το φάσμα του πεδίου τους, επεσήμανε ο κ. Σωκράτης Μπαλτάς, Πρόεδρος ΔΣ Redeplan και επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανθεκτικότητα, προκειμένου να ενταχθούν στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στην ορθολογική εκμετάλλευση των χρήσεων γης, στην χρήση πρασίνου μέσα στο αστικό περιβάλλον και στις βιομηχανικές ζώνες, όπως είπε και ανάλυσε τον χωροταξικό σχεδιασμό στο Θριάσιο. 

Πηγή Εικόνας: TEE - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Χρήστος Παληός: Εντατικές προσπάθειες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου

Η αποστολή μας είναι σαφής: να υλοποιήσουμε άρτια έργα, ανέφερε ο κ. Χρήστος Παληός, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, επισημαίνοντας ότι η εθνική στρατηγική επιδίωξη δεν άλλαξε παρά τις καταστροφές που σημειώθηκαν εξαιτίας της θεομηνίας. Έκανε λόγο για τις εντατικές προσπάθειες αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, με ειδικές αναφορές, στα επί μέρους έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο σιδηρόδρομος είναι στο προσκήνιο της βιώσιμης και έξυπνης κινητικότητας. Ο ρόλος του δεν μπορεί παρά να είναι καθοριστικός, τόνισε.  Επιπλέον ανέλυσε τις νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις που σχεδιάζονται σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο με κυρίαρχη αυτή των “3 Seas”. Υλοποιούμε με αποφασιστικότητα το σχέδιο δράσης του ελληνικού σιδηροδρόμου. 

Παναγιώτης Παπαμητρόπουλος: Καλύτερη οργάνωση των ΜΜΜ με ψηφιακά εργαλεία 

Η λύση για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Παπαμητρόπουλος, Head of Transport, Salfo SA. Επεσήμανε ότι με ψηφιακό τρόπο, μπορεί να γίνει μία εκτενής και σε βάθος ανάλυση του κυκλοφοριακού στην πόλη, και με βάση αυτή τη γνώση μπορεί να γίνει καλύτερη οργάνωση των ΜΜΜ. 

Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Δελεβέγκος

Βρείτε εδώ όλες τις τοποθετήσεις στο συνέδριο Green Deal Greece 2023 και εδώ τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων των μελών της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.