κτήριο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
κτήριο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Πηγή Εικόνας: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Υπό τον τίτλο «Απλοποίηση και επιτάχυνση μεταβίβασης ακινήτων και ταχύτερη επίλυση εκκρεμοτήτων κτηματολογίου» νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων της προσκόμισης του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στους δήμους, καθώς και την μετάθεση για ένα χρόνο της ημερομηνίας οριστικοποίησης των εγγραφών στο Κτηματολόγιο.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, για να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Ως νέα ημερομηνία για την λήξη της γενικής προθεσμίας στην κτηματογράφηση ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι εντός των επομένων 12 μηνών είναι δυνατόν, όσοι δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, ακόμα και αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης στην περιοχή τους, να το πράξουν. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης των ανακριβών εγγραφών για τους καλόπιστους ιδιοκτήτες 35 περιοχών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα και μεγάλα τμήματα της Δράμας, της Βέροιας, των Τρικάλων, της Ξάνθης, της Καλαμαριάς, της Καλαμάτας κ.α.

Αναφορικά με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στις αγοραπωλησίες κινείται στη λογική της μείωσης της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις για να εξασφαλίσει κανείς αυτό το χαρτί από τους δήμους χρειαζόταν πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει να ειδοποιεί κάθε Δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Στη συνέχεια οι Δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω της εφορίας (ΑΑΔΕ).

Στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών καταργείται και η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) για το ίδιο ακίνητο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο και προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγγραφών και άλλων πράξεων που γίνονται από τα κτηματολογικά γραφεία (έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις) δίνεται υπογραφή στους αναπληρωτές προϊσταμένους, τους προϊστάμενους νομικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νομικών, με υπερτοπική αρμοδιότητα, ενώ θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα επίτευξης στόχων για κάθε Κτηματολογικό Γραφείο.