Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε εχθές η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην αίθουσα ‘Φάρος’ του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου, επισήμανε ότι «κατά τη διάρκεια της αδιάλειπτης λειτουργίας του, το ΤΕΕ έχει ανταποκριθεί επάξια στον ρόλο του ως επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας».  Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αποτελεί θεσμικό πυλώνα του Κράτους, τη δράση του οποίου νομιμοποιεί τεχνοκρατικά, και αξιόπιστο φορέα που πρωτοπορεί στη διαρκή προσπάθεια για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Μια προσπάθεια που στο επίκεντρό της οφείλει να έχει πάντα τη συνταγματική επιταγή για αειφορία και να εγγυάται τόσο την τεχνοοικονομική όσο και την περιβαλλοντική συνιστώσα της ανάπτυξης».

Ανατρέχοντας στην ιστορία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σημείωσε ότι «από την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του ανέπτυξε σημαντική επιστημονική δράση και συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της χώρας». Όπως σημείωσε «Το Επιμελητήριο πλαισίωσε υποστηρικτικά, χάρη στη δράση και των μελών του, όλα τα ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: από το έργο της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μέχρι και την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας μετά την Κατοχή και τον τραυματικό Εμφύλιο, καθώς και την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι κατά τη Μεταπολίτευση, η θέση του ΤΕΕ εδραιώθηκε και ενδυναμώθηκε, καθώς κατέστη τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης και ασχολήθηκε με ζητήματα σχετικά με την επιστήμη της χωροταξίας και πολεοδομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας την πολύτιμη τεχνογνωσία του στην υπηρεσία του γενικού καλού.

Αναφερόμενη στο σήμερα, τόνισε ότι «ο νομοθέτης αναθέτει στα μέλη του ΤΕΕ σειρά διοικητικών έργων, ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή τους στην ενεργό διοίκηση» και παρατήρησε ότι «Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο διαχειρίζεται πληροφοριακά συστήματα κρίσιμα για τη διοικητική δράση σε τομείς που άπτονται του πυρήνα της κρατικής εξουσίας, ως έκφρασης κυριαρχίας, όπως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές για τις δηλώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, την ταυτότητα κτιρίου, την έκδοση οικοδομικών αδειών, τους ελεγκτές δόμησης και τους ενεργειακούς επιθεωρητές».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα,  η νέα εκατονταετία που ανοίγεται μπροστά του να αποδειχθεί το ίδιο δημιουργική και καρποφόρα.

Την συνεισφορά του ΤΕΕ στην κοινωνία εξήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Την συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην ελληνική κοινωνία εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας απόψε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΤΕΕ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «είναι μία συνδρομή που στη σημερινή συγκυρία γίνεται καθοριστική γιατί από τη μία πλευρά η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δίνοντας βάρος στις νέες ποιοτικές υποδομές, “ενώ από την άλλη -όπως είπατε- αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα φυσικές καταστροφές, απότοκο της παγκόσμιας Κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, “τρεις τομές του ΤΕΕ με ιδιαίτερη βαρύτητα” αναφέροντας το μητρώο, τους ελεγκτές προσβασιμότητας δημοσίων κτιρίων προκειμένου σταδιακά να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία σε αυτά τα κτίρια, και τον προσεισμικό έλεγχο.

Έδωσε έμφαση στο τελευταίο λέγοντας ότι “η μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στον προσεισμικό έλεγχο, μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν, ξεκινάει με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ε. πρώτα απ’ όλα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία και βέβαια η τρίτη επείγουσα, κατεπείγουσα όπως προέκυψε από τις εξελίξεις, ο έλεγχος της μελέτης για το περιβόητο στέγαστρο, για τα δύο στέγαστρα Καλατράβα. Μία διαδικασία, που με τη βοήθεια του Τ.Ε.Ε., ελπίζω, ότι σύντομα θα μας επιτρέψει να ξαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια πολλούς χώρους στο εμβληματικό ΟΑΚΑ”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σημαντικές πρωτοβουλίες του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών στη σημασία της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, που απαλλάσσει, πλέον, τις πολεοδομίες από τον επιτόπιο έλεγχο κάθε νέας οικοδομής, και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

 

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας:

«Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Πρόεδρε της Βουλής, αγαπητοί συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Πρόεδρε του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αγαπητέ Γιώργο,

Σε ευχαριστώ, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σύντομες σκέψεις με αφορμή την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στα ιστορικά, πραγματικά, γενέθλια ενός φορέα που αποτελεί -όπως είδαμε και σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον βίντεο- σημείο αναφοράς για τους διπλωματούχους μηχανικούς μας, αλλά και βέβαια τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο των κυβερνήσεων της χώρας.

Έναν πυλώνα επιστήμης και επαγγελματισμού που συνδέεται με όλες τις μεγάλες ανοικοδομητικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας -και υπήρξαν αρκετές από το 1923 και μετά- παρέχοντας όμως και τη δική του πολύτιμη συνδρομή στις δύσκολες στιγμές της κοινωνίας μας.

Είναι μία συνδρομή που στη σημερινή συγκυρία γίνεται καθοριστική γιατί από τη μία πλευρά η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δίνοντας βάρος στις νέες ποιοτικές υποδομές, ενώ από την άλλη -όπως είπατε- αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερα φυσικές καταστροφές, απότοκο της παγκόσμιας Κλιματικής κρίσης.

Συνεπώς, αυτός ο διπλός ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τώρα αναδεικνύεται σε ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο της δημόσιας ζωής. Ένας κρίσιμος κρίκος για τις αποφάσεις της Πολιτείας και μία συνιστώσα, βέβαια, της ίδιας της καθημερινότητας του πολίτη.

Εσείς, όλα τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τη σκληρή σας δουλειά, με το ταλέντο σας, προσφέρετε ασφαλή στέγη, δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, γέφυρες και δρόμους, λιμάνια, εργοστάσια, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια είστε, τελικά, οι διαμορφωτές του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, κάτι που συνδέεται και ευθέως με την ευημερία τους.

Οι ευθύνες του τεχνικού κόσμου είναι, λοιπόν, μεγάλες. Μεγάλη, ωστόσο, είναι και η προσφορά του, μην ξεχνάμε, μας το θυμίσατε κιόλας, ότι το ΤΕΕ μελέτησε πρώτο στρατηγικές υποδομές πολύ πριν αυτές ενταχθούν στον επίσημο κυβερνητικό σχεδιασμό. Από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μέχρι το Μετρό, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Δίπλα στον πολεοδομικό σχεδιασμό ανέδειξε πρώτο προτάσεις για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων πριν μας απασχολήσουν οργανωμένα ως Πολιτεία, ενώ πρωτοστάτησε και στην είσοδο της πληροφορικής -να μην το ξεχνάμε αυτό- στην αγορά της χώρας. Είδαμε, εξάλλου, και μία πολύ ωραία φωτογραφία με κάποιους από τους πολύ πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι ετέθησαν τότε στη χρήση του τεχνικού κόσμου. Και πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνεχίζεται και βέβαια επιταχύνεται, θα έλεγα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και από δω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά προσωπικά τον Πρόεδρο, τον Γιώργο Στασινό, για την ενεργή του συμμετοχή σε αυτή τη μεγάλη εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

Είναι γνωστές, άλλωστε, οι μεγάλες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε και η κ. Πρόεδρος στη σημασία της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, που απαλλάσσει πλέον τις πολεοδομίες από τον επιτόπιο έλεγχο κάθε νέας οικοδομής.

Και βέβαια, χαίρομαι που κάνατε μια αναφορά σε αυτό το έργο, το οποίο πράγματι το είχαμε οραματιστεί μαζί, όταν ακόμα ήμασταν στα χρόνια της αντιπολίτευσης, τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Μια μεταρρύθμιση που ψηφίσαμε το 2019. Εξαιρετικά σύνθετη, η οποία θα απλοποιήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ενισχύσει ουσιαστικά την ασφάλεια Δικαίου, θα προωθήσει τη διαφάνεια στα έργα.

Θα είναι μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση για τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς από τον υπολογιστή του τι μπορεί να χτίσει, πού μπορεί να το χτίσει, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Παρέχοντας, όμως, και στην Πολιτεία τη δυνατότητα -σε συνδυασμό και με το μητρώο υποδομών- να έχει μια κεντρική εικόνα για την κατάσταση αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα που μας απασχολεί πολύ, της συντήρησης των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω στη συνεισφορά του επιμελητηρίου στη διαμόρφωση όλων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ». Εξαιρετικά επιτυχημένα, με μεγάλη ανταπόκριση. Με εισηγήσεις που το κάνουν λειτουργικό και λιγότερο γραφειοκρατικό. Όπως και στη σημαντική δράση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που ως το 2026 φιλοδοξούμε, κ. υπουργέ, κ. υφυπουργέ, να έχουμε ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της χώρας.

Αυτό όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχε καλυφθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό. Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξάλλου, μιας και μιλάμε για τα 100 χρόνια, μην ξεχνάμε ότι το 1923 είναι και έτος αναφοράς για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Οπότε αυτή η πρωτοβουλία σε αυτή την συγκυρία θα έλεγα ότι αποκτά μια ξεχωριστή σημασία.

Τρεις ακόμα επίκαιρες τομές με ιδιαίτερη βαρύτητα, τις οποίες θα ήθελα τελειώνοντας να αναδείξω.

Το μητρώο και οι ελεγκτές προσβασιμότητας δημοσίων κτιρίων. Έτσι ώστε σταδιακά να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία σε αυτά τα κτίρια.

Η μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στον προσεισμικό έλεγχο, μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν, ξεκινάει με τη συνεργασία του Τ.Ε.Ε. πρώτα απ’ όλα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία και βέβαια η τρίτη επείγουσα, κατεπείγουσα όπως προέκυψε από τις εξελίξεις, ο έλεγχος της μελέτης για το περιβόητο στέγαστρο, για τα δύο στέγαστρα Καλατράβα.

Μία διαδικασία, που με τη βοήθεια του Τ.Ε.Ε., ελπίζω, ότι σύντομα θα μας επιτρέψει να ξαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια πολλούς χώρους στο εμβληματικό ΟΑΚΑ.

Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε πολλά καινοτόμα τα οποία προσφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο, αυτά αποτυπώνονται σε πολλές από τις δράσεις που είδαμε, μικρές και μεγάλες, που κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Θα ήθελα να κλείσω με την ιστορική, αλλά και δηλωτική παρατήρηση, ότι καθόλου τυχαία ο πρωταγωνιστής -όπως αναφέρθηκε- του εκσυγχρονισμού της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, παρακολουθούσε στην τελευταία του κυβερνητική θητεία, ο ίδιος τις συνεδριάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και βέβαια με την ευχή μου τα επόμενα 100 χρόνια να αποβούν ακόμη πιο δημιουργικά για το Επιμελητήριο, αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, κ. Πρόεδρε στο Επιμελητήριο και εύχομαι μια ακόμα πιο ώριμη νέα εκατονταετία.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλάει στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Γ. Στασινός: Το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί στον πραγματικό τεχνικό σύμβουλο της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, κατά την ομιλία του για τον εορτασμό των 100 χρόνων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε πως το ΤΕΕ αποτελεί «τον επίσημο τεχνικό συμβούλο της κυβέρνησης. Του μεγαλύτερου – αριθμητικά σίγουρα – επιστημονικού φορέα της χώρας, αλλά επιστρέψτε μου να πω ως μηχανικός, ότι το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας και για λόγους ουσιαστικής προσφοράς. Και ιστορικά και σήμερα και πιστεύω και στο μέλλον. Με έναν στόχο πάντα, την Ελλάδα του αύριο».

Ο κ. Στασινός τόνισε πως «το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί στον πραγματικό τεχνικό σύμβουλο της κυβέρνησης και επιπλέον έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων που το κράτος δυσκολεύεται να ωριμάσει και να προχωρήσει εγκαίρως. Ώστε να γίνει πράξη ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός που όλοι θέλουμε για την πατρίδα. Για να γίνει η πατρίδα μας βιώσιμη για εμάς και τα παιδιά μας, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Όχι μόνο πρέπει να δράσουμε, αλλά να υλοποιήσουμε εγκαίρως. Σημασία λοιπόν έχει πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό που λέμε και πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε. Ο παράγοντας χρόνος είναι σημαντικός για έναν ακόμη λόγο. Γιατί οι κίνδυνοι, οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αποδεικνύεται στην πράξη ότι έρχονται πιο γρήγορα από όσο υπολογίζαμε στο παρελθόν και ήδη βιώνουμε τις κλιματικές αλλαγές. Έχουμε την ανάγκη, όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, αλλά να προλαμβάνουμε και να προετοιμαζόμαστε σωστά και συνολικά να κάνουμε την πατρίδα και την κοινωνία ανθεκτική. Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, είμαστε στο επίκεντρο της ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, φωτιές. Ξέρουμε ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Η σημερινή κυβέρνηση αναγνωρίζει την επιστημοσύνη του ΤΕΕ και των μελών του. Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη συνεπή συνεργασία όλα τα τελευταία χρόνια, που εμπιστεύεται το ΤΕΕ στα δύσκολα και σύνθετα ζητήματα. Και πρέπει να αναφερθώ ειδικά στην συνεργασία που είχαμε για μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, την καθιέρωση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που το ΤΕΕ πρότεινε και συζητούσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και ήταν από τις πρώτες θεσμικές τομές που νομοθέτησε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του. Εντάχθηκε στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τώρα υλοποιείται. Και θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο. Είναι μια φιλόδοξη και μεγάλη αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Στασινός.

Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Κ. Τασούλας: Το ΤΕΕ ως «πολύτιμο σύμβουλο» όχι μόνο της εκτελεστικής αλλά και της νομοθετικής εξουσίας

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Είναι εντυπωσιακό ότι η ίδρυση του ΤΕΕ συμπίπτει με την οδυνηρή αλλά γόνιμη αλλαγή του προσανατολισμού της Μεγάλης Ιδέας της χώρας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μεγάλη Ιδέα, από εδαφική έγινε ιδέα ανάπτυξης και νοικοκυροσύνης και τα σκύπτρα υλοποιήσεως αυτής της ιδέας τα πήρε κυριολεκτικά στα χέρια του, πέραν του πολιτικού, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, ο οποίος έφερε λαμπρά αποτελέσματα σε αυτή την μετατροπή της Μεγάλης Ιδέας, όπως εξήγησα. Η επέτειος η οποία γιορτάζεται, είναι επέτειος η οποία καταξιώνει το έργο σας και ήθελα να πω, πως αυτό το έργο δεν έχει να κάνει μόνο με την διαδικασία κίνησης των μυλόπετρων της ανάπτυξης μιας χώρας, όπως φερ’ ειπείν η Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει με τις μυλόπετρες της ιστορίας. Είναι γνωστό πως ο Μέγας Αλέξανδρος, στη μεγάλη του εκστρατεία είχε μια πολύ αποτελεσματική τεχνική υπηρεσία η οποία τον συνόδευε. Λένε μάλιστα ότι ήταν 10.000 ανδρών. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι η κρίσιμη κατάληψη της Τύρου έγινε χάρις στον μηχανικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που μετέτρεψε ένα νησί σε χερσόνησο».

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στο ΤΕΕ ως «πολύτιμο σύμβουλο», όχι μόνο της εκτελεστικής αλλά και της νομοθετικής εξουσίας – και έκλεισε με μία φράση του ‘Αγγελου Σικελιανού, ο οποίος είχε πει ότι «το μυστικό όσων θέλουν να δημιουργούν και να χτίζουν, είναι απόλυτα πιο συναρπαστικό από το μυστικό εκείνων που θέλουν να γκρεμίζουν και να εμποδίζουν.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο για την ίδρυση και τη λειτουργία του ΤΕΕ, ενώ ακόμη προβλήθηκε μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ, Θεοδόση Τάσιου, για την επέτειο των 100 χρόνων του ΤΕΕ.