Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιείται φέτος το 4ο The BIM Conference, την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023, στο Novotel Athens (αίθουσα Νύμφες), από τις 9:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Επαγγελματίες μηχανικοί, θεσμικοί εκπρόσωποι, ακαδημαϊκοί και ειδικοί του κλάδου των κατασκευών και υποδομών θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία, εμπειρίες και καλές πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή και λειτουργία του τεχνολογικού οικοσυστήματος Building Information Modeling (BIM) στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 

Οι τεχνολογίες αιχμής έχουν μετασχηματίσει τον τρόπο σχεδιασμού των κατασκευαστικών έργων και ταυτόχρονα οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο έχουν επισπεύσει την ανάγκη για έργα κάθε κλίμακας που είναι «έξυπνα» και βιώσιμα. Τα έργα αυτά αποτελούν τη βάση για την οικονομική ευημερία, την ασφάλεια και τις βιώσιμες κοινοτικές, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (BIM) αποτελεί τον συνδετικό κρίκο αυτών των καίριων τεχνολογιών που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής. 

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός και ο Πρόεδρος της EUBTG (EU BIM Task Group) και Επικεφαλής Ψηφιακών Κατασκευών του Υπουργείου για το Κλίμα της Εσθονίας Jaan Saar, ενώ θα υπάρξει διαδικτυακή σύνδεση με τις Βρυξέλλες και την Επικεφαλής της ΕΕ στον τομέα της Πολιτικής Κατασκευών, Katharina Knapton-Vierlich. 

Ενόψει της σημαντικής εκδήλωσης για τον τεχνικό κόσμο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η ζωή μας και η δουλειά μας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη χρήση νέων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών. Και ταυτόχρονα μπορούμε, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία, κυρίως ψηφιακά, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε επαρκείς και κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων.

Για αυτό στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και κάνουμε εκδηλώσεις για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. Τις συζητούμε, τις αναδεικνύουμε, τις αναλύουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο.»

Το φετινό, 4ο Διεθνές Συνέδριο The BIM Conference έρχεται να προστεθεί στη σειρά των προηγούμενων επιτυχημένων συνεδρίων, προσφέροντας εφαρμοσμένη γνώση, χρήσιμα εργαλεία, ενημέρωση για τις νέες τάσεις και εξελίξεις για το θεσμικό πλαίσιο, και προσδοκώντας να συνεισφέρει στην ανάδειξη των επιτευγμάτων των Ελλήνων επαγγελματιών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.  

 

Το The BIM Conference συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και την Boussias Events, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την EU BIM Task Group.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.bimconference.gr