Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oι αποτελεσματικές μεταφορές ανθρώπων και αγαθών αποτελούν ζητούμενο σήμερα καθώς ο όγκος της επιβατικής κίνησης και οι απαιτήσεις για τη διακίνηση εμπορευματικών φορτίων ολοένα αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα και δημιουργούν προκλήσεις τόσο για το αστικό τοπίο αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών. Το ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο DELPHI που ξεκίνησε πρόσφατα υπό τον συντονισμό του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, ενώνει 16 εταίρους (συν έναν συνεργαζόμενο εταίρο και μια συνδεδεμένη οντότητα) από 8 χώρες για να προσφέρει μια στρατηγική προσέγγιση στον τομέα των μετακινήσεων και να προτείνει καινοτόμα σχήματα λειτουργίας των συστημάτων μεταφοράς επιβατών και φορτίων.

Αλγόριθμοι, Τεχνητή νοημοσύνη, blockchain τεχνολογίες σε διαφορετικά περιβάλλοντα και οικοσυστήματα, τίθενται στην υπηρεσία της διασυνδεδεμένης κινητικότητας με στόχο τη βελτιστοποίηση των συστημάτων πολυτροπικών μεταφορών τόσο για επιβάτες όσο και για εμπορεύματα.

“Στο DELPHI φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κατάλογο από καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία και υπηρεσίες ικανά να συμβάλουν στην βελτίωση της ροής στις μετακινήσεις των πολιτών και των αγαθών στο αστικό περιβάλλον, να βελτιώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη διάρκεια των μετακινήσεων και να καθιερώσουν βιώσιμες πρακτικές μετακίνησης ανθρώπων και αγορών, φιλικές προς το περιβάλλον» επισημαίνει ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ και συντονιστής του DELPHI.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις δοκιμές στα συμμετέχοντα δίκτυα μεταφορών που βρίσκονται στην Ισπανία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Αυτές οι δοκιμές στοχεύουν στη διευκόλυνση της αποτελεσματικής προετοιμασίας και απρόσκοπτης ενοποίησης των συστημάτων μεταφορών και θα περιλαμβάνουν συνεχή παρακολούθηση της προόδου για να διασφαλιστεί η ομαλή τους λειτουργία και διασύνδεση.

Αποτέλεσμα του DELPHI θα είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας διαφορετικοί οργανισμοί θα μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα για την κυκλοφορία και τις πολυτροπικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο με ασφάλεια και με βάση προγνωστικά μοντέλα. Η τεχνολογική αυτή καινοτομία θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας από αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενους

Ταυτόχρονα, το DELPHI θα προτείνει επιχειρηματικά μοντέλα που επικεντρώνονται στην αποδοτική επεξεργασία δεδομένων, τον προγραμματισμό των διαδρομών και την κατανάλωση καυσίμων. «Με στόχο ένα μέλλον όπου η διασυνδεδεμένη κινητικότητα είναι ο κανόνας, αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα του έργου και ευελπιστούμε να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση πράσινων και βιώσιμων συστημάτων μεταφορών» συμπληρώνει ο Δρ Άγγελος Αμδίτης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης του έργου.

Οι εταίροι του έργου από Ελλάδα και Κύπρο είναι το ΕΠΙΣΕΥ, οι εταιρίες WINGS ICT Solutions, eBOS, η ΣΤΑΣΥ, η Αττικές Διαδρομές Α.Ε., η εταιρία SEABILITY και το ΚΤΕΛ Μυκόνου. Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες (01 Ιουλίου 2023 – 30 Ιουνίου 2026) και χρηματοδοτείται από την ΕΕ με το ποσό των 4.999.561,50 ευρώ.