ΔΕΣΦΑ
ΔΕΣΦΑ
ΔΕΣΦΑΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει την επίβλεψη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας στο τμήμα της γειτονικής χώρας, σε συνέχεια της κυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του έργου που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021.


Η σχετική σύμβαση υπεγράφη χθες από τον Διαχειριστή και την κρατική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας Nomagas μετά από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 4 εταιρείες υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει το έργο με επιχορήγηση 2,475 εκατ. ευρώ.

Ο αγωγός εντός της επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας, έχει μήκος 68 χλμ. και θα αποτελέσει τμήμα του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 123 χιλιομέτρων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του 2024. Ο αγωγός θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία στο Νεγκοτίνο μέσω του σημείου Ευζώνων/Γευγελής, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που διαχειρίζονται οι ΔΕΣΦΑ και Nomagas αντίστοιχα. Η αρχική του χωρητικότητα θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες ώστε ο αγωγός να υιοθετήσει τις κατάλληλες προδιαγραφές για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα, θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας. Ο αγωγός θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και να δημιουργήσει πρόσθετους ενεργειακούς διαδρόμους, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση της αγοράς φυσικού αερίου τόσο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, το έργο ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.