Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, με στόχο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2024, ανακοίνωσε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα. Αλεξοπούλου, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία των τευχών προκήρυξης του δεύτερου μεγάλου διαγωνισμού προμήθειας, επιπλέον 650 λεωφορείων.

«Δουλεύουμε πάνω στο μείγμα αυτών των λεωφορείων» είπε, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη εξελίσσεται, η Ελλάδα εξελίσσεται στις «πράσινες» μεταφορές. Θεωρώ ότι, μέχρι το 2025, θα έχουμε τους αναδόχους για να την προμήθεια και των επιπλέον 650 λεωφορείων».

Όπως τόνισε η υφυπουργός Μεταφορών, «οι “πράσινες”, ασφαλείς και έξυπνες μεταφορές είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας» και ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η πολιτική του υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύουμε όλες τις δράσεις για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα», σημείωσε.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν τις επόμενες ημέρες ότι τα προγράμματα για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης συνεχίζονται. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 9,7% στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στον μέσο όρο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών», σημείωσε η υφυπουργός Μεταφορών.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν πάνω από 25.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2025.

Σε ότι αφορά στις καταστροφές που προκλήθηκαν στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας από την καταιγίδα «Daniel», η υφυπουργός ανέφερε ότι, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα πρανή και στις παράπλευρες οδούς του οδικού δικτύου, ενώ την Τετάρτη θα δοθεί πρόσβαση στα βαρέα οχήματα.

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο, οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες, με πάνω από 50 χλμ. να έχουν καταστραφεί πλήρως σε επίπεδο υποδομής και επιδομής, όπως και η τηλεδιοίκηση.

«Ο ΟΣΕ εκτιμά ότι οι ζημιές ανέρχονται στα 187 εκατ. ευρώ», σημείωσε η Χρ. Αλεξοπούλου. Επειδή είναι προτεραιότητα να γίνονται με ασφάλεια οι μεταφορές, θεωρώ ότι, σε ένα πρώτο επίπεδο, για κάποιους, λίγους μήνες θα γίνει μία γρήγορη, αλλά ασφαλής διαδικασία για να ξεκινήσουν, από το ένα τουλάχιστον τμήμα της γραμμής.

Στη συνέχεια, θα έχουμε, για κάποιο μεγάλο διάστημα την αποκατάσταση του συνόλου των εργασιών, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως αυτή η τεράστια ζημιά που έγινε μέσα σε λίγες ώρες».

Το 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών- ITC 2023 διεξάγεται με φυσική παρουσία στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο και live στο YouTube.

Για το πρόγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε το itcgreece.gr.