Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά και για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στις πληγείσες περιοχές, μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.

Όπως είπε, «το υπουργείο Εργασίας υπέγραψε, την ίδια μόλις ημέρα που δημοσιεύτηκε ο «χάρτης» των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους για έως τρεις μήνες. Επίσης, εκδόθηκε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστούν ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των πολιτών στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία».

«Ήδη, ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, δηλαδή στις πληγείσες περιοχές. Ακριβώς, για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα λαμβάνουν 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Όπως διευκρίνισε, το κράτος πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους 100% στον ονομαστικό μισθό τους, για να μην χάσουν τίποτα από τη σύνταξή τους και από τις παροχές, που δικαιούνται.

Στο ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι αυτό θα εξεταστεί στο τέλος του τριμήνου. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε όλες τις θέσεις εργασίας. Δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας στις πληγείσες περιοχές, λόγω αυτής της καταστροφής» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει αντίστοιχες ενισχύσεις. «Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η Θεσσαλία είναι η “καρδιά” της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι είναι τόσο μεγάλο το μερίδιο παραγωγής τροφίμων στη Θεσσαλία σε σχέση με το σύνολο της αγοράς στην Ελλάδα που είναι βέβαιον ότι η έλλειψη αυτής της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε όλη την υπόλοιπη παραγωγή.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι όσο πιο γρήγορα, καίρια και αποτελεσματικά, κινηθεί η κυβέρνηση, όπως έχει μάθει να κάνει και στο παρελθόν, δεν θα υπάρξει βλάβη στην οικονομία μας. «Εάν τα χρήματα πάνε γρήγορα στον κόσμο και η αποκατάσταση ξεκινήσει γρήγορα, η οικονομία θα πάρει μπρος. Μία τέτοια καταστροφή δημιουργεί ανάγκες αποκατάστασης υποδομών στην περιοχή. Άρα, πολλά χρήματα θα πέσουν στην περιοχή, για να ανοικοδομηθεί. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.