Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, γεγονός που είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων.

Η κατάσταση όμως στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και την λάσπη.

Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της επαρχίας.

Οι νεκροί από την κακοκαιρία έφθασαν στους 15 και συνεχίζουν να αγνοούνται δύο άτομα , ένα ζευγάρι Αυστριακών.

 

Υδροδοτείται μερικώς ο Βόλος αλλά με ακατάλληλο προς πόση νερό – Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Πήλιο με κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Πυροσβεστική: Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.506 διασώσεις ατόμων 

Συνολικά 4.506 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 11:00 σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.493 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 8.161 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Μαγνησία, 2.422 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 905 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 634 άτομα.

– Στη Λάρισα, 2.654 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 405 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.297 άτομα.

– Στην Καρδίτσα, 1.790 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 500 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 890 άτομα.

– Στα Τρίκαλα, 1.175 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 298 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα.

– Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 945 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 121 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 39 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία εννέα άτομα.

– Στον Δομοκό και τη Λαμία Φθιώτιδας 802 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 325 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα.

– Στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο ένα άτομο.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν μία άντληση υδάτων, δέκα κοπές δέντρων και δύο αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και δύο αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε μία κοπή δέντρου.

– Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν δύο αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Στις Σπέτσες, δώδεκα κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν δέκα αντλήσεις υδάτων.

– Στην Επίδαυρο, 43 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, επτά κοπές δέντρων, μία αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία οκτώ άτομα.

– Στο Κρανίδι 90 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία επτά άτομα.

– Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν πέντε αντλήσεις υδάτων.

– Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν δύο αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Αττικής 1.195 κλήσεις, εκ των οποίων:

– Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1.071 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 757 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

– Στην Αίγινα και το Αγκίστρι 124 κλήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και χθες, Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 774 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.) του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.