Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Ενετικό Λιμάνι, Ρέθυμνο, Κρήτη
Πηγή Εικόνας: Ralf Kronenberger - pixabay.com

Το Ρέθυμνο συμπεριλαμβάνεται στις ελληνικές πόλεις που βρέθηκαν στην κορυφή των εθνικών συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Βιώσιμη Κινητικότητα για τα έτη 2021 και 2022 και οι οποίες βραβεύονται, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί σήμερα Πέμπτη ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Ευθύμιου Μπακογιάννη, προκειμένου να παραλάβουν το βραβείο για το Δήμο Ρεθύμνης, σε ειδική τελετή που διοργανώνει το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, γνωστά ως ΣΒΑΚ αποτελούν Στρατηγικά Σχέδια που οργανώνουν τις μετακινήσεις των πολιτών και τη διανομή εμπορευμάτων στις αστικές περιοχές. Εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων ατόμων κατά προτεραιότητα έναντι της εξυπηρέτησης των οχημάτων στο διαθέσιμο αστικό χώρο, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια το Ρέθυμνο πρωταγωνιστεί στη Βιώσιμη Κινητικότητα και σε εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών με αναγνωρίσιμα αποτελέσματα όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη, αποσπώντας μάλιστα ευρωπαϊκά και διεθνή βραβεία. Δημιουργία πεζόδρομων, δίκτυο ποδηλατόδρομων, έξυπνα πάρκινγκ, σταθμοί φόρτισης οχημάτων με ηλεκτροκίνηση, δίκτυο και στόλος ηλεκτρικών ποδηλάτων και εφαρμογές για την κυκλοφορία, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες του δήμου οι οποίες τον έχουν τοποθετήσει σε ένα από τα υψηλότερα σημεία αναγνώρισης σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την ευαισθητοποίηση των δημοτών.