Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε χθες, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ενώ δεν συζητήθηκε πρόταση για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (έληξε χθες η θητεία του) καθώς ο εκπρόσωπος του δημοσίου ζήτησε αναβολή της σχετικής συζήτησης για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, το 2022 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος ανήλθε σε 30,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 66% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2021 και κατά 107% από τον μέσο όρο απορρόφησης της προηγούμενης πενταετίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ αφορά στα έργα ολοκληρωμένης συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και στην επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού (ΚΕΛ) στην Ανατολική Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ (το 90% χρηματοδοτείται από την ΕΕ).

Σε εξέλιξη είναι έργα στους Δήμους Μαραθώνα, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου. Έχουν κατασκευαστεί 136 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων. Βάσει του χρονοδιαγράμματος μέχρι το τέλος του έτους θα επιλεγεί ο ανάδοχος για το ΚΕΛ Ραφήνας και θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα αποχέτευσης των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού και το ΚΕΛ Μαραθώνα.

Επενδύσεις δρομολογούνται για το «έξυπνο» δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας (350 εκατ.), μερική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών περίπου 400 εκατ. και άλλα έργα αποχέτευσης 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Σαχίνη, «η χρήση του 2022 χαρακτηρίστηκε από την ενεργειακή και την συνακόλουθη πληθωριστική κρίση που επιβάρυνε τους πολίτες. Η ΕΥΔΑΠ διατήρησε  τα τιμολόγιά της χαμηλά, απορρόφησε τα αυξημένα κόστη, επιδεικνύοντας αντοχή και συνέπεια, ενώ διπλασίασε τις επενδύσεις στοχεύοντας στην ανάπτυξη. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρέασε τα λειτουργικά κόστη, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικράτησαν, επηρέασαν την καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών, με συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης η οποία σημείωσε μείωση κατά 4,4% έναντι του 2021».

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2022 ποσού ύψους 2,130 εκατ., δηλαδή μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή.