Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Κτηματολογιο: έρχεται ο ηλεκτρονικός προδικαστικός έλεγχος
Πηγή Εικόνας: Photo by Josh Sorenson from Pexels

Φως το τούνελ της καθόδου των τελευταίων τριμήνων φαίνεται ότι βλέπει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία σταδιακά οδεύει προς τη σταθεροποίηση. Το αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις αναμένεται να γυρίσει σε θετικό έδαφος το 2024, αν και θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν σε ανάπτυξη το 2024, με τον δρόμο προς την ανάκαμψη να είναι σε κάθε περίπτωση αργός. Όπως ενημερώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την IDC και το Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, οι πωλήσεις υπολογιστών θα αυξηθούν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το 2024, φτάνοντας τις 261,4 εκατ. τεμάχια.

Αυτός ο όγκος είναι υψηλότερος από τα 259,6 εκατ. του 2018, αλλά κινείται κάτω από τα επίπεδα του 2019 πριν ενσκήψει η πανδημία της COVID-19.

“Ο δρόμος προς την ανάκαμψη των προσωπικών υπολογιστών είναι δύσκολος, αλλά τα σημάδια ανάπτυξης επιστρέφουν επιτέλους. Ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως ο μακρύτερος κύκλος ανανέωσης των συσκευών για προσωπική χρήση, ο περιορισμός των εταιρικών προϋπολογισμών για αγορές συσκευών και ο υποτονικός ψηφιακός τζίρος του τομέα της εκπαίδευσης”, σχολιάζει η IDC.

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις και το 2023 θα παραμείνουν στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα, μειωμένες κατά 13,7% σε ετήσια βάση έναντι του 2022. Αυτό, σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της IDC, μεταφράζεται σε όγκο πωλήσεων 252 εκατ. συσκευών στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Δυσμενής συγκυρία

Οι αναλυτές της εταιρείας ερευνών εξηγούν ότι η καταναλωτική ζήτηση για υπολογιστές θα παραμένει στην καλύτερη περίπτωση υποτονική φέτος, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Η ζήτηση των καταναλωτών για υπολογιστές αντιμετωπίζει, επίσης, τον έντονο ανταγωνισμό από άλλες συσκευές, όπως τα smartphones, οι κονσόλες, τα tablets.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων είναι κάπως πιο έντονη, καθώς η μετάβαση σε απομακρυσμένα/υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας συνεχίζει να επικρατεί ως τάση, δημιουργώντας ανάγκες για υπολογιστικά συστήματα.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση για συσκευές επαγγελματικής χρήσης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και λόγω της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας και άρα στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Παράλληλα, οι επαγγελματικοί υπολογιστές θα παραμείνουν μια κατηγορία σε άνοδο τα επόμενα χρόνια και λόγω της παύσης υποστήριξης των Windows 10 από μέχρι το 2025, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εμπορική ανανέωση των συσκευών.