Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου για φοιτητές, μετά την ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όσο και λόγω της αυξανόμενης δυναμικής του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω τουρισμού. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που άλλοτε χαρακτηρίζονταν «φοιτητικές», οι οποίοι επιλέγουν πλέον να εγγράφουν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλάζοντας τον χάρτη της φοιτητικής κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος, αλλά και πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Σύμφωνα με την διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα. Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, «αντανακλά» μια αύξηση των ζητούμενων τιμών που ενδεχομένως να αγγίξει μεσοσταθμικά το 12% – 16% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών σε 13 περιοχές της Αθήνας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα 300€/μήνα ακόμη και σε περιοχές των Δυτικών Προαστίων ή/και του Πειραιά που τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονταν μια σχετική διαθεσιμότητα.

Αθήνα: Μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με μίσθωμα έως 300€

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του δικτύου, πέρυσι, την ίδια χρονική στιγμή, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, ήταν 10%. Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές καταγράφεται σχεδόν μηδενική.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ.) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα , εκ των οποίων τα 4 έχουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται από 500€ έως 600€.

Ενσωματωμένη εικόνα

 

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 5,2% των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά, έναντι του 14,29% πέρυσι. Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, 7 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα (άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ) έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα.

Ενσωματωμένη εικόνα

 

Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική (1,62%), ενώ στον Πειραιά μόλις το 7,14%. Στις περιοχές του Πειραιά, 3 στα 10 διαθέσιμα ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα μεταξύ των 500€ και 600€.

Ενσωματωμένη εικόνα

Ενσωματωμένη εικόνα

 

 

Χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων σε 13 περιοχές της Αθήνας

Νέος Κόσμος: Τη φετινή χρονιά η διαθεσιμότητα μη επιπλωμένων κατοικιών είναι σχεδόν μηδενική. Το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35τμ στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 460€/μήνα, έως και 500€/μήνα για διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στην ίδια περιοχή, το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40τμ-50τμ, κυμαίνεται από 500€ αν πρόκειται για πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα ή/και νεόδμητο έως και 700€ αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Ν. Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 781 κατοικίες (όχι ιδιωτικά δωμάτια).

Καλλιθέα: Στην Καλλιθέα το κόστος μίσθωσης διαμερίσματος 40 τ.μ. – 50 τ.μ. κυμαίνεται από 450€/μήνα έως και 700€/μήνα αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές, Το ζητούμενο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. στη Καλλιθέα κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη, επιπλωμένη και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Η Καλλιθέα έχει 281 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πετράλωνα: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ. – 50 τ.μ., τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 500€/μήνα έως 700€/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη). Ενώ για κατοικία έως 35τμ, το κόστος μίσθωσης αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη. Τα Πετράλωνα έχουν 275 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κολωνάκι – Μετς: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ. – 50 τ.μ., τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 590€/μήνα έως 1.200 €/μήνα (κατοικία πλήρως ανακαινισμένη και επιπλωμένη).Ενώ για κατοικία έως 35τμ, το κόστος μίσθωσης ξεκινά από 520€/μήνα. Το Κολωνάκι έχει 348 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κουκάκι: Στο Κουκάκι καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35 τ.μ., με το κόστος μίσθωσης να ξεκινά από 480€/μήνα. Όσον αφορά κατοικίες από 40 τ.μ. έως 50 τ.μ., το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 580€ έως 950€/μήνα με την ανώτερη τιμή να αφορά σε επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυκευές διαμέρισμα. Το Κουκάκι έχει 984 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Νεάπολη, Μουσείο, Εξάρχεια: Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης στις περιοχές του κέντρου όπως, Νεάπολη, Μουσείο και Εξάρχεια για κατοικίες έως 35 τ.μ. κυμαίνονται από 500€/μήνα έως και 550€/μήνα για πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα ακίνητα. Όσον αφορά κατοικίες 40 τ.μ. – 50 τ.μ., το ζητούμενο μίσθωμα αγγίζει ακόμη και τα 650€/μήνα αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή/και νεόδμητο, επιπλωμένο και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στις περιοχές Εξάρχεια, Μουσείο και Νεάπολη, 658 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Γουδή: Το Γουδή επιλέγουν φοιτητές κυρίως της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και της Οδοντιατρικής. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη έως 35 τ.μ., πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών, κυμαίνονται από 460€/μήνα έως 500€. Ενώ, οι κατοικίες 40 – 50 τ.μ. μη επιπλωμένες, αλλά, πλήρως ανακαινισμένες, καταγράφουν ζητούμενο μίσθωμα που κυμαίνεται από 500€ έως 700€/μήνα. Στο Γουδή είναι 172 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παγκράτι: Στο Παγκράτι, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35τμ κυμαίνεται από 380€/μήνα έως 550€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ. – 50 τ.μ. κυμαίνεται από 450€/μήνα έως 750€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στο Παγκράτι, 356 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ζωγράφου: Στην κατ’ εξοχήν φοιτητική περιοχή, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 340 €/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ. – 50 τ.μ. κυμαίνεται από 450€/μήνα έως 650€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στου Ζωγράφου 106 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κυψέλη: Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ. τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 450€/μήνα, ενώ για κατοικία 40 τ.μ. – 50 τ.μ. κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 600€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης, αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στη Κυψέλη 164 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.