«Είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Όπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 200 βουλευτών ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές.

Επίσης ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της νέας διακυβέρνησης και θα έρθει να χτίσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, πάνω στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες υλοποιήθηκαν την προηγούμενη τετραετία. Επιπλέον ανέφερε ότι κεντρική προτεραιότητα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των περιφερειών και των δήμων.

«Θα δουλέψουμε πολύ για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.

 

Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών:

 

Χαίρομαι πολύ κυρία υπουργέ, κύριε αναπληρωτά, κυρία και κύριε υφυπουργέ, που επισκέπτομαι σήμερα ένα υπουργείο το οποίο μου είναι εξαιρετικά οικείο και θέλω να προσυπογράψω την τοποθέτηση της κυρίας υπουργού, ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της νέας μας διακυβέρνησης και θα έρθει να χτίσει πάνω στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες υλοποιήσαμε την προηγούμενη τετραετία.

Έχουμε θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι πάντα έχουν στο επίκεντρό τους την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος. Είτε μιλάμε για το κεντρικό κράτος, είτε μιλάμε για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, είτε μιλάμε για τις Περιφέρειες, είτε μιλάμε για τους Δήμους, στο επίκεντρό μας πάντα είναι ο πολίτης και η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις.

Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ταυτόχρονα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, κυρίως ως προς την ταχύτητα υλοποίησης αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στο κράτος και δουλεύουμε ήδη πολύ συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Και βέβαια, έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού που αποκαλούμε νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των περιφερειών και των δήμων. Ο αναπληρωτής υπουργός ήδη εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, θα δουλέψουμε πολύ για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν.

Γι’ αυτό και επιμένω πολύ σε καινοτόμες ιδέες τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε, όπως τα πριμ παραγωγικότητας και η σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την αντάμειψη είτε του ίδιου του υπαλλήλου, είτε της ομάδος η οποία πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία.

Και βέβαια, να επαναλάβω κι εγώ αυτό το οποίο είπε η κυρία υπουργός: είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.

Όπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.

Δεν πιστεύω ότι τελικά αυτό θα συμβεί και θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες.

Θα έχουμε την ευκαιρία όλα αυτά, βέβαια, να τα συζητήσουμε και στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

Να ευχηθώ καλή δύναμη στην ομάδα του υπουργείου. Να τονίσω ξεχωριστά τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γι’ αυτό και διατηρούμε -θα έλεγα- και ενισχυμένο το υφυπουργείο αυτό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αφορούν και την παρακολούθηση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών περιφερειών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Από εκεί και πέρα, θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Επαναλαμβάνω ότι οι προσλήψεις όλες περνάνε μέσα από αυτό τον κεντρικό προγραμματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων μας υποχρεώνει μερικές φορές να γινόμαστε και λίγο δυσάρεστοι, διότι πρέπει να κάνουμε κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες.

Όμως οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα.

 

Ν. Κεραμέως: Πράξη εθνικής ευθύνης, που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

«Πράξη εθνικής ευθύνης» χαρακτήρισε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σε δήλωσή της μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι από τη Δευτέρα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς που υπήρχαν, στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό.

«Θεωρούμε ότι είναι μία πράξη εθνικής ευθύνης, μία πράξη που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, να δώσουμε πιο δυνατή φωνή τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών.

Ολόκληρη η δήλωση της Νίκης Κεραμέως είναι η εξής:

«Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του, για την πολύτιμη καθοδήγηση του, για τη συνάντηση εργασίας σήμερα από κοινού με τον υπουργό τον κ. Σκέρτσο και τον κ. Κοντογεώργη. Ευχαριστούμε για τη μεγάλη ευθύνη στους τέσσερις μας, ευθύνη για να φέρουμε εις πέρας μία από τις καίριες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μία καλύτερη ζωή σε ένα καλύτερο κράτος.

Ο στόχος είναι πώς θα προσφέρουμε καλύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση στον πολίτη. Μαζί με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Στάθη Κωνσταντινίδη, τη Βιβή Χαραλαμπογιάννη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε σε όλους τους άξονες, που εντέλει οδηγούν σε καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες: πιο γρήγορες και στοχευόμενες προσλήψεις, στοχοθεσία, αξιολόγηση, bonus παραγωγικότητας, απλοποίηση διαδικασιών για τους πολίτες, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης, νέο πλαίσιο για τους ΟΤΑ, εφαρμογή πλαισίου για τα Ζώα Συντροφιάς, για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, υλοποίηση εκατοντάδων έργων στη Μακεδονία και Θράκη.

Κι όπως ξέρετε έχουμε ήδη ξεκινήσει από την πρώτη μέρα, κύριε πρόεδρε, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και το νομοθετικό έργο. Από τη Δευτέρα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς που υπήρχαν, στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου από Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε σε μόνιμη βάση, είτε τυχαίνει την ημέρα των εκλογών να είναι στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι είναι μία πράξη εθνικής ευθύνης, μία πράξη που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, να δώσουμε πιο δυνατή φωνή τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι από τις πρώτες προτεραιότητες, το πρώτο νομοθετικό κείμενο που καταθέτει σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αλλαγές στο κράτος, είναι το μέσο, για να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Στηριζόμαστε στην πολύ σημαντική δουλειά που έγινε την πρώτη τετραετία και προχωράμε γρήγορα και αποτελεσματικά προκειμένου να κάνουμε πράξη κάθε μία προεκλογική μας δέσμευση».